Кризата в Русия ще приключи, в най-лошия случай за справяне със сложната икономическа ситуация ще са необходими две години. Това обяви руският президент Владимир Путин по време на голямата си годишна пресконференция.

Путин е категоричен, че възходът в икономиката на Русия е неизбежен. За това обаче са необходими и конкретни мерки, които да помагат на бизнеса в страната, обяви държавният глава. Данъчни ваканции на всеки четири години, внимание към малкия бизнес и развитието на отдалечените райони от Руската федерация са част от конкретните мерки, които Путин начерта.

Санкциите срещу Русия и последвалата криза не са предизвикани заради Крим. Причината, според Владимир Путин е, че страната му държи на своята независимост и че защитава правото си на суверинитет.

„Ние трябва да се борим и да се запазим, за да променим ситуацията към по-добро. Трябва ни независима икономика, инчае ще окачат кожата ни стената”, обяви Путин и сравни страната си със мечка, която други искат да оставят без зъби и нокти.

Владимир Путин коментира и газовите доставки от страната си, но от думите му се разбра, че България остава извън проектите на Руската федерация.

„Турция иска да увеличи доставките на газ на вътрешния си пазар. Разбира се ние ще им продадем това, което имаме. Ако Европа иска устойчиви и гарантирани доставки от Русия, прекрасно. Тогава ще работим. Ще строим през Гърция, Македония и Сърбия”, заяви Владимир Путин.

Над 1200 журналисти от цял свят в момента могат да задават въпроси към руския президент. Няма предварително обявен сценарии, а Путин ще отговаря на всеки един от зададените му въпроси. Краен час на годишната пресконференция няма, обяви прессекретарят Дмитрий Песков.

 

 

Снимка: РИА Новости