Предсрочни парламентарни избори се провеждат днес в Сърбия. Те са 11-тите след въвеждането на многопартийна система през 1990 г., седмите предсрочни в страната и третите за последните няколко години, съобщи БГНЕС, пише 24 часа.

За 250 места в Скупщината (парламента) ще се борят 3270 кандидати, представени в 20 партийни листи. Експерти и анализатори единодушно прогнозират победа на коалицията „Александър Вучич – Сърбия побеждава” .

Много политически анализатори смятат, че именно Вучич е инициатор на провеждането на избори две години по-рано, за да консолидира властта, използвайки момента, в който партията му е най-популярна. В хода на кампанията той нееднократно заяви, че стратегическата цел на неговата партия е членството на Сърбия в ЕС, съхраняване на добрите отношения с Русия и привличане на инвестиции в страната.

Според прогнозите на политолозите в парламента ще влязат още Социалистическата партия на Сърбия, начело с вицепремиера и министър на външните работи Ивица Дачич, както и опозиционната коалиция „За справедлива Сърбия – Демократическата партия”.

Добър шанс за влизане в парламента имат и Сръбската радикална партия, оглавявана от Воислав Шешел, и коалицията „Двери – Демократическа партия на Сърбия”, които се против членството на Сърбия в ЕС и НАТО. За да си спечелят място в парламента през следващите 4 години, партиите и коалициите трябва да преодолеят 5-процентовата бариера.

Влиятелният сръбският вестник "Политика" отбелязва, че в хода на тази предизборна кампания, в сравнение с предходната, темата за евроинтеграцията е много по-малко застъпена. Много по-малко се говореше и за проблема с Косово, коментира изданието. "Темите на тазгодишните кампании не бяха толкова мащабни, основните акценти в тях бяха вътрешно-политически", добавя вестникът.

Най-смела в предизборните си обещания беше Сръбската прогресивна партия (СПП), която обеща да увеличи чуждестранните инвестиции и наблегна на „светлото бъдеще, очакващо страната”. Социалистическата партия на Сърбия (СПС) обяви, че ще се бори за повече права на работниците и подобряване на положението на уязвимите групи. Демократическата партия, както и много други опозиционни партии, обещаха да възстановят орязаните заплати и пенсии и дори да ги увеличат, като се застъпиха и за защита на земеделската земя от чужденци.

Политическият анализатор Боян Клачар определи като "една от отличителните черти на тази кампания” липсата на сериозен дебат за обществената политика. Според него "кампанията е мудна и монотонна, без тема, без идея, но не толкова заради липсата на средства, а заради това, че партиите изчерпаха темите и се почувстваха неспособни да изпълнят обещаното".