Албанските граждани ще гласуват днес на предсрочни избори за депутати в 140-местния парламент, информира bTV. 

Произвеждането на свободни и честни избори и извършването на реформата в съдебната система може да убедят Европейския съюз, че Албания, която е членка на НАТО от 2009 г., е готова да започне преговори за членство в ЕС.

Изборите бяха насрочени, след като опозиционната Демократическа партия на Лулзим Баша, която от февруари бойкотира работата на парламента и отказваше да участва в изборите, постигна компромис със Социалистическата партия на Еди Рама. Това обаче предизвика конфликт между социалистите и техния дългогодишен съюзник - Социалистическото движение за интеграция (СДИ) на досегашния председател на парламента и новоизбран президент Илир Мета.

На предишните парламентарни избори през 2009 и 2013 г. СДИ беше решаващият фактор за формиране на коалиционно правителство, първо с Демократическата партия, а след това и със Социалистическата партия. И демократите, и социалистите заявиха, че няма да влязат в нова коалиция със СДИ. 

Според последните анкети Социалистическата партия има малка преднина пред Демократическата.
Общо 18 партии и коалиции участват в днешните избори. Право на глас имат 3 451 896 граждани, живеещи в Албания и зад граница (постоянното население на страната е около 2,9 млн.).

Около 6000 полицаи ще се грижат за сигурността, а над 300 наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) ще следят протичането на изборния процес.

Изборният ден започва в 7 часа местно време (8 българско) и приключва в 19 часа. Първите предварителни резултати се очакват в понеделник.