"Русия изпраща редовни войници в Украйна, финансира терористите, а после говори за вътрешен конфликт. Това е не само цинизъм, но и лъжа", коментира в Бургас посланикът на Украйна у нас Микола Балтажи. Дипломатът е убеден, че всеки един конфликт трябва да приключи с мир, но без политическата воля на Русия, този мир не може да бъде осигурен. Според Негово Превъзходителство санкциите, които Западът въведе срещу Руската федерация ще имат ефект, но за съжаление той няма да дойде веднага. Украинският дипломат подчерта отново, че страната му търси мирни пътища за регулиране на конфликта.
 
"Ситуацията остава много сложна. Вчера отбелязахме националния си празник, а украинците мислят само за това как да се върнат към нормалния живот и мира. Стотици патриоти умират в боевете край Луганск и Донецк", разказа Н. Пр. Микола Балажи. Категоричен е, че военният конфликт в Украйна заплашва не само родината му, но и цялата световна общност.

 
 
Пряко доказателство за това е свалянето на малайзийския самолет, в който пътуваха стотици хора от различни държави. Посланикът пристигна в Бургас по покана на почетния консул на Украйна Димитър Караненов.
 
Повод за визитата е националният празник на страната 24 август. Украинската диаспора в града също отбеляза празника.