Премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон заяви пред регионалния парламент, че приема мандата на народа Каталуния да стане независима държава под формата на република. Но и добави, че предлага на парламента да преустанови за няколко седмици ефекта от декларацията за независимост, за да може да се навлезе в етап на диалог, съобщи bTV.

Това е жест, с който каталунските власти показват своята отговорност, посочи Пучдемон. Той самият иска решение на кризата, договорено с испанските власти.

Правителството на Испания се събира на извънредно заседание тази сутрин, за да обсъди отговора си на декларацията за независимост на Каталуния, подписана вчера от регионалния лидер Карлес Пучдемон.

Испанският вицепремиер Сорая Саенс  отхвърли призивите на каталунския премиер за посредничество с Мадрид и изтъкна, че всякакъв диалог между демократи трябва да става в рамките на закона.

Междувременно испанският премиер Мариано Рахой не изключва възможността от налагане на директна власт върху каталунското правителство.