Китай стана първата икономическа сила в света, сочат данните на Международния валутен фонд, съобщи Daily Mail. Китайската икономика в момента възлиза на 176 трилиона долара, докато американската е оценена на 174 трилиона долара.

Прогнозите на МФВ са, че през 2019 год. икономиката на Китай ще достигне до космическите 270 трилиона долара и ще ес 20% по-голяма от американската. Само преди 14 години производството в САЩ е било три пъти по-голямо от това в Китай.

Цели 142 години Северна Америка беше на върха като водеща икономическа сила. През далечната 1872 год. САЩ успяха да задминат тогавашният лидер Великобритания.

На фона на бързата индустриализация през последните деситилетия, богатството на Китай нараства с невероятни темпове.

Третото място в класацията идва за Индия, следвана от Япония и Германия, която е петата икономическа сила в света. Русия, Бразилия, Франция, Индонезия и Великобритания са останалите държави в ТОП 10.

Критиците на тази класация не пропускат да отбележат обаче, че покупателните способности на американците са далеч по-големи от тези на китайците.

Населението на Китай надхвърля 1,3 млрд. души, което е четири пъти повече от населението на САЩ. Това означава, че реално американците са по-богати от китайците, отчитат анализатори.

 

Снимка: Reuters