Украинският президент Петро Порошенко предлага в областите Луганск и Донецк да се въведе специален ред на самоуправление през следващите три години, съобщи Агенция УНИАН, позовавайки се на Украинская правда. Законопроектът е предоставен на депутатите от Върховната Рада днес.

Предвижда се новата форма на самоуправление да влезе в сила от деня на приемане на Закона. Текстовете в него гарантират, че учасниците в кървавите събития от последните месеци няма да бъдат преследвани от властите. Държавата ще гарантира на жителите на двете области правото да използват руския език наравно с украинския.

Предвижда се и провеждането на местни избори в тези региони. Украинското правителство и останалите органи на изпълнителната власт ще могат да сключват споразумения с местната власт в сферата на икономиката, социалното и културно развитие. Украйна предвижда също така и подкрепа за социално-икономическото развитие на Донбас.

 Документът предвижда също така „засилване и задълбочаване на добросъседските отношения между общините, областите на местното самоуправление с отделни административно-териториални единици от Руската федерация.”

Предвижда се също така създаването на отряди на милицията, които ще се координират от местната власт. В заключителните разпоредби на законопроекта се предвижда извънредните местни избори в Луганск и Донецк да се проведат на 9 ноември.

 

 

Снимка: photofakt.in.ua