Четири арабски държави – Бахрейн, Саудитска Арабия, Египет и Обединените арабски емирства, са прекъснали дипломатическите си отношения с Катар, съобщи РИА Новости. Първи за разрива в отношенията съобщиха от кралство Бахрейн. В съобщението, което е разпространено от официалната агенция на страната, се отбелязва, че към тази мярка е прибегнато заради продължаващата политика на Доха за вмешателство във вътрешната политика на Бахрейн и разклащане на безопасността и стабилността в кралството.

Бахрейн е дал 48 часа на катарските дипломати, за да напуснат страната. Освен това Манама е прекратила авиационната и морска връзка с Доха и е забранила на жителите на Катар да посещават Бахрейн. Малко след съобщението на Бахрейн за прекъсването на дипломатическите отношения с Катар, за идентични стъпки са съобщили и властите в Рияд, Кайро и Абу Даби.

Саудитска Арабия и Египет също са прекъснали авиационните и морски връзки със съседната държава. „Правителството на арабска република Египет взе решение за разрив на дипломатическите отношения с Катар заради продължаващото от страна на катарските власти враждебно отношение към Египет“, се казва в официално изявление на Министерството на външните работи.

Обединените арабки емирства са обвинили Доха в поддържането и финансирането на екстремистки и терористични групировки начело с „Мюсюлмански братя“. На свой ред командването на арабската коалиция, начело със Саудитска Арабия е обявило за прекратяването на участието на Катар във военната операция в Йемен, заради поддържането на незаконни групировки като Ал Кайда и Ислямска държава.

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилерсон е коментирал решението на арабските държави и е призовал страните да седнат заедно на масата за преговори и да отстранят разногласията. Американският дипломат е отбелязал, че Вашингтон  е готов да помогне, за да се съхрани единството на Съвета за сътрудничество на арабските държави от Персийския залив.

Конфликтът между Катар и неговите съседи идва седмица след срещата на върха на държавите от Персийския залив и САЩ в Рияд. Тогава катарска информационна агенция публикува реч от името на емира на страната, в която се поддържа тезата за възстановяване на отношенията с Иран. При това на самата среща саудитските власти от името на всички участници са осъдили Техеран за неговата „враждебна политика“ и заплашили с адекватен отговор. По-късно представител на Министерството на външните работи на Катар е заявил, че сайтът на агенцията е бил атакуван от хакери, които публикували речта от името на емира.

 

Снимка: newstracklive.com