Ангела Меркел и Владимир Путин се срещнаха за първи път от началото на украинската криза, съобщи НТВ. Срещата е продължила близо час и е била посветена на ситуацията в Украйна.

Германският канцлер и руският президент са се концентрирали по време на разговора върху начините за излизане от ситуацията, са съобщили от пресцентъра на Путин.

Засегнати са били и разногласията в подхода на Москва и Берлин по темата. На срещата между двамата журналисти не са присъствали.

Преди разговора Ангела Меркел и Владимир Путин си подали ръка, а след това мълчейки са позирали пред фотографите и операторите. Срещата се е състояла в Нормандия. Там Владимир Путин е разговарял също така с британския премиер Дейвид Камерън и президентът на Франция Франсоа Оланд.

Буквално преди секунди изтече и новината, че Владимир Путин се е срещнал и с новоизбрания президент на Украйна Петър Порошенко. Двамата са обсъдили възможностите за стабилизиране на обстановката в страната и икономическите последици от кризата. Според пресофиса на френския президент Путин и Порошенко са разговаряли и за възможността Москва да признае избора на Петър Порошенко за президент.

Детайлите около прекратяването на военните действия пък щели да са предмет на разговори в близките дни.

 

Снимки: AP;  Reuters