Анджей Дуда, кандидат на дясната партия Право и справедливост, спечели втория тур на президентските избори в Полша с 53 на сто от гласовете, съобщи Fakti.bg.

Дуда победи досегашния президент Бронислав Коморовски, който получи 47%. Комаровски призна поражението си, съобщи Фокс нюз. Резултатите трябва да бъдат официално потвърдена днес. Поздравявам моя конкурент и му пожелавам успех, заяви Комаровски, чийто мандат изтича през август. Председателят на Европейския съвет, Доналд Туск поздрави Дуда в Туитър и му пожела успешен мандат.

По време на кампанията малко известният досега в Полша 43-годишен Анджей Дуда, който е адвокат и член на Европейския парламент, призова за намаляване на възрастта за пенсиониране. 

">Той също така заяви, че иска Полша да си върне контрола над банките, две трети от които са чуждестранна собственост.

Полските президенти, както е и в България, имат по-малко правомощия от премиера, като президентът представлява нацията пред останалите държави и задава моралния тон на обществото.

По време на кампанията, Дуда често говори за 2-та милиона поляци, които са напуснали страната през последното десетилетие и са във Великобритания и други страни в Западна Европа.

Снимка: Fakti.bg