В навечерието на президентските избори в Бразилия Висшият електорален съд в страната отхвърли обвиненията, че електронната система за гласуване в страната е податлива на хакерски атаки, съобщи Би Би Си. Председателят на съда Хосе Диаш Тофоли потвърди, че хакери често правят опити да пробият системата, но тя е безопасна и сигурна.

Над 142 милиона бразилци ще отидат до урните тази неделя. Сегашният държавен глава Дилма Русеф, която се състезава за втори 4-годишен президентски мандат от името на Партията на трудещите се на бившия държавен глава Луиш Игнасиу Лула да Силва, е фаворит според прогнозите в момента. Основните й конкуренти са бившият министър на околната среда Марина Силва и дясноцентристкият кандидат Аесио Невеш, губернатор на областта Минаш Гераиш. Екзит половете доскоро даваха предимство за съперничката на Дилма Русеф - Марина Силва, но в момента тя е на второ място. Очаква се един от двамата да се изправи на Балотаж с Русеф.

Бразилците също ще избират нови сенатори, членове на Камарата на депутатите, губернатори и законодателен орган.

Според местното издание „О Глобо“ машините за електронно гласуване са били обект на 200 000 хакерски атаки през последните 2 седмици, но системата е много здраво защитена. Системата за електронно гласуване за пръв път е въведена в Бразилия през 1996 г. и оттогава технологията й е изнесена и в много други страни. Тя обикновено дава изборните резултати в рамките на 1-2 часа след затваряне на избирателните пунктове.

Ако никой от кандидатите за държавен глава не събере повече от 59% от вота на избирателите днес, на 26 октомври в Бразилия ще има балотаж. Очаква се на Балотажа Русеф да получи около 48%, а Силва – 41%.

Гласуването а задължително за хората между 18 и 70 години.

Източник и снимка: Fakti.bg