Гръцкият премиер Алексис Ципрас свика референдум на 5 юли, на който жителите на страната да решат дали да приемат или отхвърлят споразумението, предложено от кредиторите, съобщи 24 часа, позовавайки се на  Ройтерс.

"Тези предложения, които очевидно нарушават европейските правила и основните права на работа, равенство и достойнство, показват, че целта на някои от партньорите и институциите не е постигане на споразумение, приемливо за всички страни, а унижението на цял един народ", заяви Ципрас в телевизионно обръщение към нацията късно в петък.

Премиерът на Гърция направи изявлението часове, след като долетя от Брюксел, където кредиторите от Европа и Международния валутен фонд предложиха на Гърция сделка, която правителството в Атина отхвърли като неприемлива.

Атина ще поиска удължаване на помощната програма, която изтича на 30 юни, с няколко дни заради референдума, заяви Ципрас.

Гръцкият парламент ще се събере на извънредна сесия на 27 юни, за да гласува по въпроса за провеждането на референдум по предложенията на международните кредитори на 5 юли. Това заяви министър-председателят на страната Алексис Ципрас, предаде ТАСС.

По негови думи, по-рано в подкрепа на референдума са се изказали членовете на правителството. Сега предстои предложението да мине в еднопалатния гръцки парламент. Заседанието започва в 12 часа местно време.

В своето изкаване, Ципрас нарече предложенията на кредиторите „непосими тежести“ и призова гърците „да дадат шумен отпор“ на ултиматума. „Тези предложения, които явно нарушават общоевропейските правила и право на заетост, равенство и достойнство, демонстрират, че целта на някои наши партньори се явява не достигането на договореност за всички страни, а, възможно е, целта им се явява унижението на целия народ“, каза той. „Ние сме длъжни да отговорим на ултиматума на основа суверенното изразяване на волята на целия народ“, подчерта гръцкият министър-председател.

По оценка на гръцкият държавен министър Никос Папас, народът ще се изкаже против предложенията на кредиторите.

Снимка: balkani.actualno.com