„Газпром“ започна да демонтира съоръжения на територията на Русия, свързани с проекта „Южен поток“,съобщава Факти.БГ като се позовава на Интерфакс. Става дума за „Южния газов коридор“. Той трябваше да доставя синьо гориво от находището Ямал до град Анапа на Черно море. Оттам започваше „Южен поток“ по морското дъно до Варна. Трасето трябваше да има капацитет от 63 млрд. куб. метра.

„Южен поток“ беше спрян през декември 2014 г. заради позицията на Европейската комисия за неговото изграждане. Плановете предвиждаха тръбата да минава България, Сърбия и Унгария.

След това обаче плановете се трансформираха - тръбите потеглиха към крайбрежието на Турция, а капацитетът се намали наполовина - до две тръби с общ капацитет от малко над 31 млрд. куб. метра.

В момента "Газпром" строи и двете тръби - едната трябва да захранва турските потребители, а втората - клиентите в Европа.

Свиването на обема на трасето е принудило „Газпром“ да започне с демонтажа на мощности по „Южния газов коридор“. Става дума за 506 км. тръби.