Гърция втвърди реториката срещу Турция на фона на повишеното напрежение между двете съседни страни. Външният министър заяви, че при следващ инцидент в Егейско море отговорът на Гърция „няма да е мирен“, предаде „Екатимерини“.

Никос Кодзиас заяви, че последният инцидент между турски и гръцки кораби в района е „докоснал червената линия и в известен смисъл е преминал тази линия“. Дипломатът посочи, че при следващ инцидент Гърция няма да реагира толкова спокойно.

Ябълката на раздора са островите Кардак (Имия), към които и двете страни имат териториални претенции. През 1996 година Гърция и Турция бяха на ръба на война заради конфликта помежду си за островите.

Говорителят на гръцкото правителство също предупреди турските въоръжени сили и брегова охрана, че „агресията ще бъде посрещната с агресия“. „Ако има следващ акт на турска агресия на гръцка територия, то ще има отговор от наша страна“, заяви говорителят на правителството.

Преди дни кораб на турската брегова охрана се сблъска в гръцки плавателен съд близо до спорните острови. Турският министър-председател Бинали Йълдъръм призова гърците за намаляване на напрежението и посочи, че Егейско море трябва да бъде „приятелско“.

 

Източник и снимка: Fakti.bg