Френски военни самолети са извършили най-мащабната си операция срещу цели в сирийския град Ракка, смятан за своеобразна столица на „Ислямска държава”, предава CNN.

Сред мишените са команден център, център за вербуване на екстремисти, оръжеен склад и лагер за обучение на бойци, казва Микел Сория, говорител на френското министерство на отбраната. 

„Операцията включваше 10 самолета и започна едновременно от Йордания и Обединените арабски емирства. Хвърлени са 20 бомби”, допълва Сория. Ударите са нанесени в неделя вечер - 2 дни след кървавите атентати в Париж, които френският президент Франсоа Оланд определи като „акт на война” срещу Франция - и са координирани със САЩ. 

Франция започна да бомбардира Сирия и Северен Ирак още в началото на октомври. Ислямистите заявиха, че атентатите от петък са отговор на тези атаки.
Вчера френският премиер Манюел Валс обяви, че страната се намира в състояние на война с ИД и че врагът ще бъде бомбардиран до пълно унищожение.

"И за да отговорим на извършителите на атаките в Париж, ще действаме по техния начин - ще разрушаваме. И ще спечелим тази война", допълни той. 

Източник: manager.bg

Снимка: DailyMail