Още в края на миналата година е имало възможност да се учреди Консултативен съвет за Черно море. Заради лоша организация от наша страна обаче това все още не се е случило, коментира евродепутатът Илияна Йотова в Поморие.

Тя уточни, че тук не става въпрос за политически спънки, а единствено за лоша организация. Основно изискване при учредяването на Консултативния съвет е в него да влизат браншови структури и неправителствени организации. В ръководното тяло на Съвета държавата не може да участва по никакъв начин, местната власт също.

Според Илияна Йотова забавянето е парадоксално, защото става въпрос за браншови интереси. Според нея е изключително важно учредяването на Съвета да се случи в рамките на сегашния мандат на Европейската комисия, тъй като страната ни има подкрепата на комисаря по рибарство и морски въпроси Мария Даманаки.

Липсата на експедитивност от наша страна обаче може да ни изгарае лоша шега, предупреди Йотова. Румъния е особено активна в желанието си седалището на Съвета да е в Констанца. Европейската комисия ще отпусне и бюджет от 250 хил. евро на година за издръжката на централата на новата структура. Създаването на Консултативния съвет е залегнало в резолюцията на Европейския парламент за Черно море.

Подобни консултативни съвети са създадени за Средиземно море, северните морета и

Прибалтика. Консултативният съвет ще се грижи за Черно море като морска територия и ще се съобразява със спецификата както на географското му положение, така и със същността му на затворен басейн.

Консултативният съвет ще може да кандидатства и да получава финансиране по европейски програми. Това ще даде повече възможности за научни изследвания. "Когато се казва: квотата за калкан ви е еди колко си, питам аз на какви изследвания се определя това? На произволен принцип и няма нужда да ви казвам какво става с нелоялната конкуренция", обясни Илияна Йотова.

Сега, според нея учените ще могат да правят качествени изследвания на популацията. Да проследят изчезващите видове и на базата на тези изледвания ще могат да представят пред Европейската комисия анализите си. ЕК пък е длъжна да се съобрази с изводите на учените когато определя квотите. Това пък от своя страна е важно за развитието на дребномащабния риболов и за целия кръг от проблеми, свързани с дейността в и около Черно море.

През новия планов период Европа ще отпуска повече пари за рибарство и морско дело, похвали се Илиана Йотова. Европейската комисия е дала благословията си и за съвместни проекти между страни-членки на ЕС и такива, които се извън него. Това дава възможност за разработването на съвемстни проекти между държавите от черноморския басейн.