Американският президент Доналд Тръмп затвърди впечатлението, че е в пълна изолация сред лидерите на останалите най-развити икономики в света. Той си тръгна преди края на срещата на Г-7 и малко след това предизвика нов скандал – обяви, че САЩ оттеглят подписа си от общото комюнике, съобщават световните агенции.

Причината – твърдата позиция на Канада по темата с наложените от Тръмп мита върху вноса на метали в САЩ от съюзни страни. Премиерът Джъстин Трюдо обяви, че страната му ще отговори на американския протекционизъм с реципрочни мерки от 1 юли.

Очакванията на анализаторите са след подобни действия и от страна на Мексико и страните от ЕС в крайна сметка американската икономика да получи повече вреда, отколкото полза от митата.

В два туита от борда на "Еър Форс 1" на път за Сингапур, точно когато Канада разпространи официалното комюнике на Г-7, Тръмп се нахвърли срещу домакина, като обвини канадския премиер, че е непочтен и нерешителен.

"Въз основа на фалшивите твърдения на Джъстин (Трюдо) на неговата пресконференция и факта, че Канада налага масивни мита на нашите американски фермери, работници и компании, аз инструктирах нашите представители да не одобряват комюникето, тъй като ние обмисляме мита върху автомобилите, които наводняват американския пазар", написа президентът.

Последва нов туит, в който Тръмп обвини премиера на Канада Джъстин Трюдо, който се държал с него "толкова кротко и меко" по време на срещата на Г-7, само за да даде пресконференция след заминаването му и да каже, че американските мита са "доста оскърбителни" и че "няма да позволи да го тъпчат". "Много нечестно и слабо. Нашите мита са в отговор на неговите 270% върху млечните ни продукти", заяви Тръмп.

Последва ответен туит от кабинета на Трюдо, който заяви, че "премиерът не е казал на пресконференцията нищо, което да не е казвал и преди - и публично, и в частни разговори с президента".

Междувременно френският президент Еманюел Макрон наблегна, че на срещата Европа е застанала в единен фронт срещу Тръмп, като отбеляза позитивно, че събитието е приключило със съгласието на всички страни да се борят с протекционизма. 

"Тръмп не искаше да бъде изолиран. Успяхме да го убедим, че "Г-6 плюс 1" е напълно постижимо, а той не искаше това", каза френският президент.

В Сингапур Тръмп би трябвало да се срещне със севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Това обаче все още не е напълно сигурно, тъй като историческите разговори на няколко пъти бяха пред провал.

Източник: bTV

Снимка: ЕРА