Днешният 18 септември е исторически за Обединеното кралство. Днес ще стане ясно, дали на британския остров ще се появи трета независима държава – Шотландия. Съдбата на тривековен съюз е под въпрос, а независимостта на шотландците е в техните ръце.

В страната се провежда референдум, който трябва да отговори на въпроса дали Шотландия остава част от Обединеното кралство, или поема по пътя на самостоятелна и независима държава. Считаното за най-успешното конституционно пратньорство в света е създадено в началото на май през наистина далечната 1707 година.

Тогава е подписан договор за обединението на двете кралства – Шотландия и Англия. Съюзът, който остана неприкосновен цели 307 години най-вероятно ще бъде прекратен. Поне това е мнението на социолозите. До скоро се смяташе, че идеята за независима Шотландия е по-скоро химера, но последните данни от проучванията показват, че силите на двата лагера са изравнени.

Очакванията са за висока избирателна активност, зареферендума са се регистрирали почти 97% от имащите право на глас. Допитването ще приключи официално тази вечер в 21 часа по Гринуич.

Изходът от референдума поставя много въпроси, включително и за съдбата на британския премиер Дейвид Камерън. Ако шотландците изберат раздялата, най-вероятно и Камерън ще се раздели с поста си. Независимостта на страната обаче няма да дойде веднага.

Ако шотландците подкрепят идеята да излязат от съюза с английската корона, ще започне процес на дълги преговори и договорки, който едва ли ще приключи в рамките на година. Двете страни са обвързани не само емоционално, но и икономически.

 

 

Източник и снимка: The Telegraph