Днес и утре в Чехия ще се проведат парламентарни избори. Страната избира следващия си кабинет, а политическите анализатори не изключват възможността Европейският съюз да получи звучен шамар, предава fakti.bg.

Богаташът Андрей Бабиш е сочен за фаворит. Според „Гардиън“ той е вторият най-богат човек в Чехия. Името му беше забъркано в няколко скандала, един от които е за връзки с тайната полиция по време на комунизма.

„Асошиейтед прес“ отбелязва, че на голяма част от гласоподавателите им е дошло до гуша от непопулярния премиер Бохуслав Соботка, и са решени да променят политическото статукво.

Избирането на Андрей Бабиш за министър-председател може е шамар в лицето на ЕС, защото той се е изказвал остро спрямо Брюксел – както за квотата за разпределение на бежанците, така и за датата за приемане на еврото.

Партията му „АНО 2011“ (Действие на недоволните граждани) изненада на последните избори, събирайки изключително висок процент. Антиимигрантската партия „Свобода и пряка демокрация“ е против призивите на НАТО за военни разходи, а освен това иска да се преразгледа членството на страната в ЕС.

Консервативната Гражданска демократическа партия, която преди беше най-голямата политическа сила, още не може да се възстанови от скандалите, довели до края на нейното управление през 2013 година. Чешката социалдемократическа партия, водещата политическа сила в сегашното правителство, загуби подкрепа заради непопулярния си лидер Соботка.