Ограниченията за теглене на пари от банкоматите в Гърция не важат за чуждестранните туристи, съобщи гръцкото правителство, цитирано от Франс прес и Ройтерс. "Ограничителните мерки не се отнасят до онези, които използват дебитни или кредитни карти, издадени извън Гърция", се казва в съобщението на правителството, което иска да успокои туристите в Гърция в разгара на летния сезон.

Кабинетът реши също банките да останат затворени до 6 юли и тегленето на пари от банкоматите да бъде ограничено до 60 евро дневно. Той забрани превода на пари зад граница. Разплащането за стоки и услуги с карти, издадени в Гърция, ще бъде възможно само на територията на страната. Това съобщи Dnes.bg, позовавайки се на БТА.

В съобщението, поместено в правителствения вестник, се уточнява, че по време на банковата ваканция няма да се начисляват лихви по кредитите, чиито падежи са в този период, предаде ТАСС. Атинската борса ще остане затворена, най-малкото днес, според правителствен източник, цитиран от Франс прес.

Еврото падна под 1,10 долара в началото на търговията на борсите в Азия тази сутрин поради опасенията на инвеститорите, свързани с гръцката криза, предаде Франс прес. В Токио еврото се търгуваше срещу 1,0979 долара при 1,1160 в петък. Европейската валута поевтиня също спрямо японската. Европейските лидери се изправят пред най-лошият момент в историята на еврото, пише CNN.

Загубите на Германия, в случай на фалит на Гърция, може да достигнат до 80 милиарда евро, на колкото се

равнява сумата, предоставена от Берлин на Атина в рамките на икономическата помощ. Това съобщи председателят на комисията по въпросите на ЕС в Бундестага Гюнтер Крихбаум в интервю за "Лайпцигер фолксцайтунг", цитирано от ТАСС.

Според него, в перспектива, Евросъюзът вероятно ще трябва да предоставя на Гърция "извънредна хуманитарна помощ", тъй като държавата може да се окаже на прага на социални вълнения. Всичко това налага свикване на извънредни заседания, включително на Бундестага, смята Крихбаум.

За днес германският канцлер Ангела Меркел е свикала среща с лидерите на германските партии и председателите на фракциите им в парламента, на която ще се обсъжда кризата в Гърция.

Министърът на финансите на САЩ Джак Лу е казал на гръцкия премиер Алексис Ципрас, че Атина и кредиторите й трябва да продължат да работят за намиране на решение преди гръцкия референдум по исканията на кредиторите за мерки на икономии, предаде Ройтерс.

Джак Лу е разговарял по телефона с Ципрас и му е казал, че е важно за Гърция да покаже готовност за реформи и за останалите страни да обсъдят възможни облекчения на дълга на Гърция. След като преговорите на гръцкото правителство с кредиторите се провалиха през уикенда, Европейската централна банка замрази финансирането за гръцките банки и принуди Атина да предприеме мерки да не допусне колапс на банковата система.


Снимка: openeurope.org.uk