Служители на американското разузнаване се въздържат да дават на президента Доналд Тръмп секретни сведения, защото се тревожат, че те може да бъдат разгласени или да се злоупотреби с тях, пише в. „Уолстрийт джърнъл“, като се позовава на запознати с въпроса настоящи и бивши служители.

Според американското издание това подчертава дълбокото недоверие между разузнавателната общност и президента заради контактите на неговия екип с руското правителство, както и неговата неприязън към разузнавателните служби.

В някои от случаите служителите са решавали да не запознават Тръмп с източниците и методите, които разузнаването използва за събиране на информация, включително за шпиониране на други държави, посочва вестникът.

Освен това Тръмп планира да назначи нюйоркския милиардер Стивън Фейнбърг за ръководен служител, който да прави преглед на американските разузнавателни служби, отбелязва в. „Ню Йорк таймс“, като цитира правителствени представители. Служители на разузнаването се безпокоят, че подобна мярка може да ограничи тяхната независимост и да намали потока от информация, която противоречи на възгледите на президента, изтъква американското издание.

Назначаването на Фейнбърг се разглежда като начин да се вкара доверен на Тръмп човек в свят, към който Белият дом се отнася с подозрение. Служители от разузнаването обаче се тревожат, че Фейнбърг, който има близки връзки с главния стратег на Тръмп Стивън Банън и президентския зет Джаред Къшнър, е подготвян за висш пост в някоя от разузнавателните служби.

По редица въпроси, включително иранската ядрена сделка, ползата от НАТО и подхода към борбата с войнстващия ислямизъм, голяма част от информацията и анализа, предоставяни от американските разузнавателни служби, противоречи на политическите позиции на правителството на Тръмп.

Разногласията са най-остри, когато става дума за руския президент Владимир Путин, когото Тръмп хвали, като същевременно отхвърля оценките на разузнаването, че Москва се е опитвала да съдейства за изборната му победа, коментира „Ню Йорк таймс“.

Източници: btvnovinite.bg, БТА