Група офицери опитаха да извършат военен преврат във Венецуела, съобщават световните агенции, пише bTV. 20-ината мъже нахлуха във военна база около 4 часа сутринта местно време. Те изненадали нощната охрана и проникнали в оръжейния склад.

В последвалата престрелка двама души са били убити, един – ранен, а други седем са заловени, съобщи по-късно президентът Николас Мадуро. Той определи атаката като "терористичен акт".

В разпространено видео група въоръжени мъже в униформи призовават за революция, за нови избори и съставяне на преходно правителство. Един от тях заявява, че не се касае за преврат, а за опит да се въведе правов ред в страната. 

Десетима от нападателите са успели да избягат. Според Мадуро нападението е организирано от водачи на антиправителствените протести, които продължават в разтърсваната от криза страна вече няколко месеца. Преди дни започна работата си нов законодателен орган, доминиран от партията на президента. Той се очаква да увеличи значително правомощията на държавния глава.

Снимка: ЕРА