Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че всички предполагаеми членове на гюленистката организация „Фето“, които са арестувани, трябва да носят еднакви дрехи, съобщи Факти.БГ, позовавайки се на „Хюроет дейли нюз“.

Подсъдимите гюленисти ще трябва да бъдат облечени в еднотипни дрехи в кафяво, когато се явяват в съда. Фетхуллах Гюлен и неговите последователи бяха обвинени от властите, че са отговорни за опита за военен преврат.

Мярката ще бъде въведена заради подсъдим, който се появи в съда с тениска, на която пише HERO (герой). Това вбеси турския държавен глава Реджеп Ердоган.

„Повече няма да има хора, които са облечени както си искат, когато се изправят пред съдията“, заяви Ердоган в реч в източната провинция Малатия.

След опита за военен преврат в южната ни съседка властите предприеха масови чистки на всички нива в държава. Хиляди полицаи, военни, журналисти и държавни служители попаднаха под ударите на закона.

Западните страни разкритикува Турция за арестите. Реджеп Ердоган заговори дори за връщане на смъртното наказание – ход, който окончателно ще затвори вратата на Анкара към ЕС.