От днес българите могат да пътуват без визи до Канада, ако престоят е до 6 месеца, а целта е туризъм или посещение на близки и познати, информира bTV.  Българските граждани, които пътуват със самолет до Канада, ще трябва да получат предварително одобрение чрез Електронната система за издаване на предварително разрешение за пътуване (eTA). Разрешението е валидно за срок от 5 години. Онези, които вече имат издадена валидна виза за Канада, могат да продължат да пътуват с нея, без да е необходимо да кандидатстват за одобрение (eTA).

Българите, които влизат на територията на Канада през сухопътните или морските граници на страната, не се нуждаят от предварително одобрение през eTА. Продължителността на разрешения престой при пътуване без виза може да бъде до 6 месеца и се определя от канадските гранични власти при влизане в страната. Молба за еTA българските граждани могат да подават само на официалната електронна страница на правителството на Канада – Canada.ca/eTA.

Кандидатстването е изцяло онлайн и отнема само няколко минути. За подаването на искане за предварително одобрение са необходими валиден паспорт, кредитна или дебитна карта, с която се заплаща такса в размер на 7 канадски долара и валиден имейл адрес. В повечето случаи заявките се одобряват в кратък срок. От Външното министерство напомниха, че новите правила не важат за българите, които желаят да работят или учат в Канада.

Снимка: Българи в Испания