Американски специалисти установиха, че нещастният брак предизвиква нива на стрес, които застрашават здравето ни в такава степен, колкото и тютюнопушенето, пише в. "Метро". Екипи от университетите в Мичиган и Невада провели изследване с 373 хетеросексуалниженени двойки.

Те трябвало да споделят семейните си проблеми, свързани с децата, с парите и роднините и да дадат отчет за това как прекарват свободното си време. Трябвало да посочат и колко често възникват семейни скандали. Двойките били проследени през първите 16 години от брака им.

След това специалистите сравнили здравния статус на съпругите и съпрузите, които имали най-чести конфликти. Хората с щастлив брак се оказали с много по-дълъг живот. Те се разболявали по-рядко, а когато това станело, те се възстановявали по-бързо.

И обратно - нещастните в брака показвали същите лоши здравни показатели, като при заклетите пушачи. Учените обясняват влошеното здраве на нещастно женените с високите нива на стрес и с освобождаването на стресовите хормони в организма, с податливост към инфекции и промяна в имунната система.

 

Източник: Дарик

Снимка: ThinkStock/Getty Images