Американски дерматолози проучиха последствията при обезкосмяването на гениталиите при мъжете и жените. Оказва, че почистването на деликатната зона всъщност е доста опасна работа. Близо ¼ от анкетираните американци са получавали изгаряния, обриви или са се порязвали при опит да придадат по-естетичен вид на интимните си части.

Калифорнийски дерматолози разпитали 7570 души. 76,1% от тях казали, че се обезкосмяват. Едва 6% обаче били тези, които прибягвали до услугите на специалист.

Оказало се, че всеки четвърти от тези, които се опитват сами да се справят с интимната растителност са получавали различни травми. В 61% от случаите става въпрос за порязвания. 23 на 100 от анкетираните пък са получавали различни изгаряния по интимните си части. 12% от хората пък страдат от различни обриви, след като са успели да премахнат окосмяването. Всеки десети се оплакал от инфекции след процедурата. Сред мъжете най-разпространената травма е порязване на скротума – 67%. 35% са успели да наранят мъжкото си достойнство с бръснача. Жените пък успяват да се порежат буквално навсякъде.

Самобръсначките се оказват най-опасни за интимните части, но това се обяснява с факта, че бръсненето е най-разпространения метод за обезкосмяване, обяснява урологът Бенджамин Бейер. Оказва се също така, че опитът и практиката при премахването на излишното окосмяване не водят до по-малко травми, напротив. Естествено фактор при травматизма е и размерът на окосмяването. Колкото повече – толкова повече рискове.

„Много ни изненада и количеството хора, които получават травми при премахването на окосмяването.  Статистиката показва, че 3% от хората, които попадат в спешния център с наранявания на гениталиите са ги получили при бръснене или епилиране“, обяснява Бейер.

За щастие пораженията в повечето случаи не са много сериозни. Въпреки това дерматолозите са решили да разработят специално ръководство за премахването на окосмяването в деликатните зони, за да се сведат до минимум травмите.

По-рано друг екип от изследователи е анкетирал 3316 жени, за да изясни защо те премахват окосмяването по интимните си части. Повече от половината са отговорили, че го правят от хигиенни съображения. Това обаче противоречи на фактите. Хората, които премахват интимното си окосмяване се сблъскват много по-често с полово предавани болести и срамни въшки. Отказът от епилация обаче няма да ви спаси от заразяване, припомнят лекарите.

 

Източник: Gazeta.ru

Снимка: Womansay.net