"Гражданската листа "Модерна България" набира скорост", заяви пред БНТ социологът Васил Тончев, от СОВА ХАРИС. Според него "Модерна България" вече се забелязва в изследванията и печели подкрепа.

На въпрос къде ще прелеят гласовете, отливащи се от ГЕРБ, Васил Тончев посочи гражданските движения.

„Макар че веднага след протестите нямаше необходимото време, тази гражданска формация започва да се откроява с ясна кауза и подредени на гражданска основа листи", коментира Тончев. Според социолога ни предстои в оставащите до изборите седмици да наблюдаваме доста сериозни промени в електоралните настроения.

Припомняме, че в Бургас водач на гражданската листа е Здравка Кръстева. Родена и израстнала в Бургас, тя преподава криминалистика в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и е ръководител на Лабораторията по криминалистика и съдебни експертизи към университета.

В мандата на първия омбудсман на Република България тя е ръководител на звеното за международни проекти и международни стандарти за правата на човека. От 2010 г. Кръстева е и програмен директор на Института за модерна политика, водещ български анализаторски център, който бе удостоен с престижната Втора награда "Изследователски център (think tank) на Европа за 2012".