Спасителите в Тайланд започнаха третата част от операцията по извеждането на децата, които вече втора седмица са блокирани в пещера. 8 от момчетата вече са спасени и се намират под лекарско наблюдение.

В пещерата останаха още 4 деца и техният треньор. Властите се надяват днес да изведат всички, включително и четиримата военни и лекари, които останаха в пещерата при момчетата след тяхното откриване. Децата, които вече са спасени са в добро здраве, те дори поискали шоколад за закуска. При всички обаче са открити признаци на различни инфекции. За това момчетата ще останат под карантина и лекарско наблюдение поне още седмица.

12-те момчета и треньорът им по футбол изчезнаха на 23 юни. Те влезли в пещерата Тхам Луанг, за да отпразнуват рождения ден на едно от децата. Завалял дъжд и така целият футболен отбор се оказал във воден капан. Децата и треньорът им бяха открити дни по-късно. В началото имаше притеснения, че заради предстоящия дъждовен сезон, може да се наложи малките футболисти да останат с месеци в пещерата.

Самата операция по спасяването е изключително сложна. Един водолаз загина. Самите спасители прекарват общо по 11 часа в пещерата. Необходими са им 6 часа в едната посока и още 5 в обратна. Децата пък не могат да плуват, а трябва да преминават напълно наводнени участъци с дължина от по 200 метра. За това всяко едно от тях се придружава от двама водолази, които придържат момчето с въже и носят кислородната му бутилка.

 

Източник: РИА Новости

Снимка: Mirror