Четири момчета бяха извадени от пещерата Луанг в Тайланд при подновяване на акцията за спасяването на футболния отбор, съобщи Дарик. Три момчета бяха изнесени на носилки от пещерата в интервал от 10 минути и ще бъдат откарани с хеликоптер до болницата в съседния град Чианг Рай. Засега подробности за състоянието им не се съобщават. По-рано през деня бе извадено още едно момче. Така спасените до този момент момчета вече са осем.

По препоръка на австралийския медик д-р Ричард Харис, който е водолаз и е прегледал децата на място, екипите са започнали да извеждат най-слабите. Сред тях е и 25-годишният треньор, който е отказал да се храни с оскъдните запаси с храна, които отборът е носил себе си, за да има за децата, твърдят някои от местните медии. Според други обаче треньорът на момчетата все още се намира в пещерата.

Вторият етап от спасителната операция започна в 11.00 ч. местно време и ще отнеме няколко часа. Операцията по извеждането им трябваше да бъде подновена само след смяна на кислородните бутилки по маршрута на тяхното придвижване, който минава частично под вода.

"Нивото на водата е ниско. Времето е хубаво. Екипировката е готова. Затова решихме днес да започнем по-рано от очакваното", каза на пресконференция Наронгсак и добави:" Водолазите са същият екип - тайландци и чужденци, с няколко промени, защото някои от тях са твърде уморени".

В спасителната мисия участват 90 водолази - 40 тайландци и 50 чужденци, от които 19 австралийци. Бивш тайландски военноморски тюлен загина в петък, докато поставяше кислородни бутилки в пещерата, която е дълга 10 км.

На 23 юни представители на властите откриха край входа на пещерата мотоциклет, велосипеди и спортна екипировка. От местен футболен отбор потвърдиха, че намерените вещи принадлежат на група от 12 момчета на възраст между 11 и 16 години, водени от 25-годишен треньор. Момчетата влезли в нея, за да отпразнуват рождения ден на едно от тях.

Пещерата, която се простира на близо 10 км, има няколко входа и изхода. Групата се оказала блокирана вътре, след като част от пещерата била наводнена заради проливни дъждове.

 

Снимка: Twitter