Страх тресе местното ръководство на БСП да не изпадне от кошницата, ако случайно има извънредни избори…

Г-н Георгиев, да се върнем на това, че никой не знае кой и защо гласува за БСП в Бургас. След по-малко от 2 години ще се явявате на местни избори. Какъв според Вас трябва да е вашият кандидат за кмет?

- Преди всичко високообразован човек. Винаги много съм държал на образованието на човека. Той трябва да е обществено позната личност. Този човек трябва да има собствена визия за развитието на града и тя да съответства на общата програма на БСП и поведението ни. Тя трябва да е визия обърната към хората. Този човек, трябва чисто психологически да познава проблемите в града, характера на хората. Т.е. той не трябва да бъде привнесен от другаде. Може да е шовинистично, но трябва да е от Бургас, да е израснал тук. Трябва да има отношение към града, за да има отношение към хората.

Бихте ли подкрепили Евгений Мосинов, ако отново реши да се кандидатира за кмет?

- Той веднъж направи опит. Там лоша шега му изигра, че се кандидатира в последния възможен момент. Евгений има качествата да е добър градоначалник, ако има амбицията и желанието няма да е учудващо да го подкрепя.

А Вие имате ли такива амбиции?

- На този етап не мога да кажа. Човек трябва да има амбиции, но аз съм достатъчно трезво разсъждаващ. Ако преценя, че имам реални шансове и мога да се представя достойно, мога да разсъждавам по темата.

И да минете партийното сито...?

- Понякога е по-добре да не минеш ситото. Когато си извън партията, получаваш понякога по-големи дивиденти, като гледам и кандидатските листи как се правят.

Разочарован сте. Вие сте аналитик, били са ви ясни шансовете, нали?

- От моите анализи ми беше ясно, че ще е много трудно да спечеля председателското място. Аз бях лишен от възможността да се срещам с делегатите. В същото време съм доволен от това, което се случи. Хора, които уважавам, хора, които са отдали живота си за тази партия – възрастни хора, дойдоха да ми стиснат ръката и да ми кажат, че аз съм техният председател. И после дойде неприятното – хора, мъже и жени над 70 години при съобщаването на резултатите, видях сълзите в очите им.

Значи ли, че все пак БСП - Бургас е готова за промяна?

- Бих казал, че по-голямата част е готова за промяна.

Предстои областен съвет и избор на областен председател. Какъв ще е резултатът там?

- Присъствах на последния Областен съвет когато се подреждаше листата за Парламентарните избори. Предполагам, че ще се направи опит да се повтори сценарият от тогава. Едно позорно заседание, на което Атанас Зафиров беше изтласкан нарочно, за да не създава конкуренция на някои хора в челните места на листата. Тук няма да се гледат програми. Голяма част от присъстващите няма да разглеждат принципно кой какво може, а ще е на договорки, както се случи на онова заседание.

А какво се случи тогава? БСП – Бургас премълча защо Атанас Зафиров не намери място в листата?!

- Как се определя листата? Националният съвет определя водача. От второ място назад местата се определят с тайно гласуване на Областния съвет. Ти можеш да имаш 30 номинации за депутат, но ако няма кой да те предложи да участваш в състезанието за второ, трето, четвърто... и т.н. място, то ти няма да участваш.

Точният пример е Любомир Пантелеев. Той имаше номинации от 12 общински партийни организации и над 40 основни партийни в Бургас. И Аргир Бояджиев имаше, аз също имах, но не бяхме предложени в гласуването при подреждането на листата.

За второто място бяха предложени Николай Тишев и Атанас Зафиров. Резултатът от гласуването беше 19 на 11 гласа в полза на Тишев. Съответно същият резултат се получи и за третото място. Тогава противници бяха Тодор Байчев, който загуби сериозно кметските избори в Карнобат и Атанас Зафиров. Четвъртото място беше за гражданската квота.

Определянето на петото място е фрапиращо. Един от най-активните депутати на БСП в Народното събрание, един от визионерите на партията, Председател на съвета за външна политика, национална сигурност и отбрана – Атанас Зафиров загуби битката за петото място със същия резултат 19 на 11 от неизвестната Диана Гурева от Сунгурларе. И непредубеден човек може да стигне до извода, че това е абсолютна схема на властимащите в този момент и че те имат едни 20 гласа, които са им сигурни.

От там нататък Атанас Зафиров помоли да не участва в каквото и да е гласуване. Тишев и компания постигнаха целта си той да бъде унизен. В тази листа не попаднахме нито аз, нито Любо Пантелеев, нито Женя Илиева, нито Аргир Бояджиев, нито Пеньо Костадинов и много други известни на целия град хора. Т.е. много от знаковите лица в БСП - Бургас бяха умишлено изолирани от листата.

Това беше направено с ясното съзнание на ръководството на Областния съвет. Председателят Николай Тишев взе второто място, Тошко Байчев е зам.-председател и взе третото място, а Милена от Айтос, която също е зам.-председател взе първото възможно от женската квота - шестото място. Т.е. ръководството си осигури челните места в листата.

За това и аз не станах общински председател, макар че винаги съм казвал, че аз не искам да съм председател за един сезон. Но това е страхът, че ако аз стана председател и случайно има извънредни избори те ще изпаднат от кошницата. Целта е да се гарантира на сегашните депутати, че ще намерят място в челните места на следващата листа. Тук няма позиция, тук има безпринципност.