Евелин Кузманов е управител на Областен информационен център – Бургас/ОИЦ/. Натоварен ли бе офисът на ОИЦ в Бургас през изминалата година? Към кои оперативни програми бургазлии са имали най-голям интерес? Готви ли се Бургас за европредседателството през 2018 г? Блиц интервю на Gramofona.com с Евелин Кузманов.

 Г-н Кузманов, измина още една година от работата на Областния информационен център. Намалява ли натовареността или напротив?

-  Настоящата 2017 година бе доста успешна за Областния информационен център. Проведохме две големи инициативи. Първата беше Националната, която се проведе през месеците март, април и май и разбира се Седмицата на Европа, която провеждаме ежегодно с над 30 събития, концерти, изложби, различни прояви, в които бяха разяснени интересни моменти от Оперативните програми и различни процедури.

Кое отчитате като успех?

-  Това, че в тези събития участваха над 5 000 души. В същото време проведохме и над 60 събития отделно в Бургас и общините от региона. Само в ОИЦ имахме над 30 събития, което прави по около 3 в месеца. Разбира се не трябва да изключваме и Общините, които посетихме по три пъти в годината.

Интересуваха ли се бургазлии през годината за възможностите на европейските програми?

-  Да, бих казал, че се интересуваха, но не мога да кажа, че интересът бе много завишен. Идваха хора, които искат да развият свой бизнес. Интересното е, че през изминалата година имаше голям интерес към двете програми – „Развитие на селските райони” и „Програмата по морско дело и рибарство”. Към програмата „Иновация и конкурентноспособност” също не липсваха кандидати. Там обаче нещата са малко по-сложни. Дори вицепремиерът Томислав Дончев каза, че трябва да вървим към опростяване на процедурите и това те да станат по-разбираеми за хората.

Очаквате ли сериозен интерес към центъра и през настоящата година?

-  Очакваме доста работа и повишен интерес към центъра. Това ще бъде свързано с европредседателството, в което страната ни влиза от 1 януари. В Бургас има определени три събития, които ще се случат през летните месеци, в които ще присъстват посланици, експерти и различни други служители от ЕС. Тези събития ще бъдат притегателен център на всичко онова, което ще се случва в страната ни. Отговорността за подготовката е голяма. Предполагам, че и ние ще се включим, макар все още да не мога да кажа конкретно с какво. Със сигурност обаче ще участваме в организацията и провеждането на събитията в Бургас.

Към какво ще бъдат насочени усилията Ви през новата година, извън събитията, свързани с европредседателството?

-  След европредседателството имаме изготвена Национална програма и в нея ще се търсят резултатите от него. Отново ще имаме Седмица на Европа и посещения във всички общини от област Бургас.