Тодор Тодоров е стилист от 15 години. Собственик е на студио „Екстраваганца” в Бургас. Всяка година преминава обучения в едни от най големите академии в Милано и Москва. Самият той е със статут на обучаващ за бранда BES, към най- голямата компания за красота Christian of Roma. Преди няколко дни се завърна от 27 италиански фестивал на красотата и прическата, който се проведе в Пловдив. На сцената събра аплодисмените на публиката за уникалните прически които представи, заедно със своя учител от италианския бранд BES - Саверио Палма.
Разговарям с него за началото на пътя му като фризьор и за житейските уроци.


-   Няма нищо случайно в избора на моята професия. Тя винаги е била в мен. От малък подстригвах и боядисвах всички вкъщи, дори и тези които не искаха.Мечтата ми се сбъдна един ден, когато родителите ме извикаха на разговор и ме запитаха дали това ще е моята професия. Отговорът беше „да”. Майка ми и баща ми дадоха парите за първите ножици и всяко друго оборудване, както и за фризьорския курс. И започна един дълъг път към търсене на съвършенството.

Взимам повод от последните ти думи, за да те попитам, какво е за теб красотата?

-   Дано наистина спаси света. Аз нямам точна дефиниция. Всеки я вижда и пречупва през своята призма. Знам само, че красотата е навсякъде около нас – в природата, в отношенията между хората и чак тогава идва външната красота. И тя е относителна, според възприятията на всеки.

Как от фризьор се става творец?

 -   Трябва първо да си творец и след това фризьор и гримьор, въобще човек, който има идея за цялостната визия. Това не е точна наука или нещо което можеш да седнеш и назубриш. Това е нещо което носиш в себе си.
 
Пътят до модния подиум минава през...?

-   /Смее се/ Хе, хе колко провокативен въпрос. Пътища много. Въпрос на избор е по кой ще тръгнеш. За себе си мога да кажа, че не избрах лесния. Не желая да бъда спускан с парашут,  защото не знам къде ще попадна и ако нямам опита, знанията и рутината, бих се чувствал неловко. Аз и в живота съм така. Предпочетох крачка по крачка да мина по пътя, усъвършенствайки се и трупайки опит. Много са важни и хората, които ще срещнеш по него, но за добро там бяха правилните. Доста път извървях докато един ден бях дръпнат за ръката от моя учител Саверио Палма и без да се усетя бях на сцената редом с него и колегите ми от Bes България, на най-големия Италиански фестивал на прическата и красотата, провеждащ се в Пловдив. Този път продължавам да го вървя и днес, но знаеш ли кое е най-важното за мен? Да се обръщам назад, за да не забравя от къде съм тръгнал.

На кого благодариш за успеха си в професията?

-   Тук ме караш да се чувствам като на годишни награди за музика и кино. Всяко едно име, което ще спомена за мен е много важно. Няма как да не започна с Господ Бог и родителите ми. След това е жената, която постави основите на моето професионално развитие – Катя Ставракова. Няма как да не съм благодарен на Росица Иванова - търговски представител на  Christian of Roma, фирмата с която работя и от която съм част до днес. Именно Роси ме запозна с президента г-жа Елена Кристиано - дамата с голямо сърце.Тя е в основата на всички фестивали, семинари и обучения у нас и в чужбина, които посещавам и които допринасят за моето развитие. 

Искам да спомена и Мария Данчева, която е един от двигателите в Christian of Roma и която винаги ме е стумулирала да работя, с доброто си отношение към мен. Абе и не само...... .

Искам да  благодаря и на моите колеги Румяна Китипова, Гергана Томова, Жоро Ефекта, които ме напътстваха и с доброто си отношение и професионализъм ми помогнаха да се внедря сред големите във фирмата. 

Но за да бъда това което съм, най-голяма роля е изиграл човекът с огромен принос изобщо за тази индустрия – Саверио Палма.Учи ме на тенденциите, които той ежегодно създава с новите си колекции  подстригване, боядисване, техники на оформяне на прическите. Показва ми тънкостите в нашата професия. И стигаме до маркетинга в салона и отношението към клиентите.  

Специални благодарности и към недоброжелателите, хората препъникамъни, които със своя негативизъм ме стимулират и амбицират.
Не на последно място искам искрено да благодаря на моите клиенти. Без тях всичко казано до тук става излишно. Защото те са най-критичното и обективно жури – хората, които ти се доверяват.  

Какво не знаем за твоята професия?

-   Професията на фризьора изисква не само талант, но и много труд, търпение, желание за работа, упоритост и развитие. Трябва да имаш голямо желание, да си инициативен, но също и креативен. Всяка новост трябва да ти бъде приоритет, никога да не се отпускаш и да не мислиш че си постигнал всичко, защото човек винаги се учи. Хубавото в тази професия е, че непрекъснато си обграден от хора, срещаш се с различни съдби и по различни поводи. Има и тежки моменти, когато не можеш да направиш нещо или когато се натрупа много работа. В такъв случай са нужни постоянство, търпение и да си повтаряш, че всичко е наред. Най-трудно е да разбереш какво иска клиентът, защото понякога той казва едно, а си представя съвсем друго.

Как запазваш хладнокръвие, когато клиентът е претенциозен повече отколкото е нужно?

-   Не познавам такива клиенти. През годините съм забелязал, че при мен идват  три типа хора. Първите знаят какво искат - точния цвят на косата, подстригване и прическа. При тях е трудно да предложиш нещо ново.
Вторият тип са хората, които искат да се преобразят тотално, но в крайна сметка 
отхвърлят предложенията и си тръгват с едно обиране на връхчета.
Третият тип клиенти са моята визитна картичка. Хората, над които мога да творя и да показвам моя потенциал. Всичко това обаче им носи много стрес, защото до последно са в неведение за крайния резултат. И под секрет, те са ми любимите...
 
Какво е модерно и какво е полезно за косата? Две различни неща ли са?

-   Разбира се, че са две различни неща. Не винаги това което е модерно е полезно за косата, а да не говорим, че не е подходящо за всеки. Много е важно човек да се се съобразява с формата на лицето, тена на кожата. Основна роля тук играе стилистът. Точно по този повод съм губил клиенти. Те не могат да приемат факта, че това което е модерно, не винаги е добро за тяхната визия. 

Дай ни няколко правила за красива коса?

-   Аз не диктувам правила, но мога да дам съвети. А те са хората да се допитат до точния специалист по отношение на грижата за косата.
На пазара има толкова много професионални продукти, които са по джоба на всеки. Моля ви, използвайте тях! Забравете за конски шампоани и витамини. Все пак сме хора и нямаме гриви. Структурата на животинския косъм се различава от човешкия. Няма да усетите какви поражения нанасяте по скалпа и косата си, като ги изсушавате максимално. Нелепо е при това развитие на индустрията за красива коса, да оставаме на ниво яйца, ракия, бира...   

Кои са нещата които те правят щастлив? 

-   В този материален свят съм се научил да се радвам на малките жестове, на усмивките, на доброто отношение, на доволните клиенти, все такива обикновени неща. Щастлив ме правят моите близки и приятели. Радвам се на техните успехи и усмихнати лица. Щастлив ме правят и моите домашни любимци, от които получавам най-чистата любов.

Без какво не можеш?

-   Виж какво място избрахме за това интервю. Вятърът ни брули, все пак е април, но сме тук на брега на морето. Без него не мога. В хубави и тъжни моменти обичам да съм до морето, да черпя сили от него.Винаги когато правя равносметка се озовавам на брега.   

Оставям Тодор на брега. Виждам, как се е загледал в далечината и не искам да му преча. Знам, че пътят му е напред. Защото така е устроен – да търси, да постига, но без да забравя хората по своя път.Сигурно затова го наричат стилистът със златни ръце, но и със златно сърце.