Д-р Тодор Ангелов е началник на Отделението по онкологична хирургия в Комплексен онкологичен център – Бургас. Той е един от най-изтъкнатите онколози в града. Специалист е по онкология и хирургия , магистър по Здравен мениджмънт. Има допълнителна квалификация по гръдна, онкохирургия и реконструкция на млечна жлеза след операция.

Д-р Тодор Ангелов е първият гост в най-новата здравна рубрика на информационния сайт Gramofona.com. Темата, която ще обсъдим е свързана със заболяванията на храносмилателната система. Интервю на Gramofona.com с д-р Ангелов.

Д-р Ангелов, накратко какво заболяване е онкологичното?

-  Онкологичното заболяване е хронично заболяване. Дори когато то е лекувано, туморът е отстранен и пациентът няма усложнения, разсейки може да се появят след година или 10 години. Когато заболяването е локализирано само в органа, от който произхожда, лечението е по-лесно. Туморно заболяване, което е дало разсейки е вече по-трудно за лечение.

Кои са симптомите при онкологичните заболявания на храносмилателната система?

-  Симптомите са най-различни. Ако има поява на тумор в хранопровода или в стомаха, първият симптом е тежест след хранене. В по-развитите случаи се появяват гадене и повръщане. Те са симптоми на запушване на храносмилателната тръба и трябва консултация с хирург или гастроентерология. Трудното или невъзможно ходене по голяма нужда, придружено с кървене или чести позиви за ходене, са другите симптоми на тумора на изхода на системата .

За дясната част на  дебелото черво са характерни други  специфични симптоми – разстройство и анемия. Всяка анемия без ясен произход за човек над 60 години насочва към тумор на дебелото черво в дясната половина. Кървене от ануса за човек над 50 години сочи към рак на правото черво.

Препоръката ми е възрастен човек с анемия, за която няма ясна причина, нека задължително си направи контрастно изследване на дебелото черво или оглеждане на червото отвътре.

От коя възрастова група са най-уязвимите пациенти към онкологичните заболявания на храносмилателната система?

-  Те се срещат във всички възрасти, но в по-младите не са така чести. Симптомите при тях са същите като на по-възрастните. Разликата е тази, че при по-млади хора биологично туморът е по-агресивен. Това означава, че тумор с по-малък размер носи риск да доведе до усложнение извън червото, т.нар. разсейки.

Каква е статистиката за заболеваемостта от рак на стомаха?

-  Официално намалява и имаме все по-малко операции. Увеличава се обаче заболеваемостта от рак на дебелото и право черво.

Често онкологичните заболявания имат фатален край. Трудно ли се съобщава истината за най-тежката диагноза?

-  Няма човек, който да не се притесни когато чуе сериозна диагноза, но важното е тя да бъде казана, да се проведат разговори за методите на лечение, какви са шансовете то да бъде успешно. Задължително се казва и какво ще се случи, ако пациентът не се лекува.

Какво предприемат в повечето случаи болните пациенти?

-  Можем да ги разделим на две групи. Първите вземат решение и започват незабавно лечение. Вторите казват, че ще мислят, стига се и до самолечение. Разбира се, те имат това право, но тази група пациенти може само да забави лечението.

Какво се случва когато заболяването е лекувано?

-  Ако заболяването е лекувано, то влиза в ремисия, ако ли не прогресира. Един тумор ако е бил 1 сантиметър и не е премахнат, той ще стане 2 сантиметра и то за кратки периоди от време. Ако е бил 2 сантиметра, за същия период от време той ще стане 4.

Пациентите лесно ли се съгласяват на лечение?

-  Трудно е човек, който има проблеми, да бъде убеден да потърси консултация. Със съвременните средства за диагностика не е никак трудно поставянето на диагноза или изказването на съмнение, че има злокачествена структура.

Има един парадоксален коментар, който предполагам не важи само за България. „Защо да отида на доктор, като може да ми намери нещо!“ Това е психология, която няма как да бъде преодоляна.

Д-р Ангелов, след толкова години като онкохирург, станахте ли по-позитивен или напротив?

-  Рутината, която се натрупва с годините, прави човек по-позитивен. Когато си вършиш работата от сърце, не е никак трудно да се усмихваш. Няма случай, в който един онколог да не може да се справи, независимо от това, какъв е даденият случай за лечение.

Следва продължение….