Георги Лапчев е кмет на община Царево втори мандат, издигнат от ПП ГЕРБ. Лесотехнически инженер, семеен, баща на две деца. В последните седмици морската община е във фокуса на новините заради новия Общ устройствен план. Царево няма ОУП вече 10 години.

Г-н Лапчев, Общият устройствен план на Царево е дългоочакван, но пристигна с гръм и трясък. Защо?

- Прав беше министър Нанков, когато дойде последния път в Бургас. Тежко ни и горко с новия ОУП, защото ни чака много работа. Планът ще бъде представян, ще бъде разказван и обясняван на хората, когато той се появи. Това, което в момента наблюдаваме е евтина ПР кампания на политическа партия, кото или вече е създадена, или ще се създава. Жалко е, че трябва политик да го каже. Абсолютно политическо говорене по отношение на Общия устройствен план и никаква експертиза. ОУП още няма.

Това е един доклад, който преценя територията, върху която ще се появят евентуалните намерения на проектанта. Общината може и да има желания, но намеренията ще определи проектантът. Докладът е задължителна част от Оценката за въздействие върху околната среда. Нещо, което липсваше на Плана от 2008 год. Той и за това не влезе в сила, въпреки че беше приет. Но един Общ устройствен план без ОВОС е напрактика неизпълним, защото това означава, че за всеки един имот трябва да бъде правена малка оценка за въздействието на околната среда. Което е зловещо за всеки един от собствениците.

Докладът разбуни духовете, защото предвижда над 100% застрояване на някои места. Оказа се, че това е така, но на базата на данни от 1997 год. Какво налага да се работи по данни от преди 20 години?

- Законът казва, че се гледа последният влязъл в сила акт. Това е ОУП от 2008, но тъй като той няма ОВОС се взе решение да се обследва времето от преди 2008 год. , което честно казано е некоректно. Напрактика все едно от 1997 год. до сега не сме живели, не сме съществували и всичко е незаконно? Ми не е незаконно. Въпреки че можеше да се отстояваме остро тази позиция ние преценихме, че и с това ще сме съгласни. По-добре малко, отколкото нищо. Перспективата да се инатим е пагубна за община Царево.

Знам, че сме прави, но за 10 години силите ни свършиха. Решихме да отстъпим и да заличим от живота си 22 години. И въпросното обследване започва от миналия век. За това се дразня на всички, които твърдят, че на 100% ще се развие еди кое си населено място, на 70% някое друго. Това не е ОУП. Това е оценка, която гледа едни територии. В тези територии голяма част от нещата вече са се случили.

Не можем да кажем, че в Синеморец най-големият им хотел Бела Виста в момента е зелена поляна. Само че обследването казва, че там не би следвало да има природен парк, защото тази територия вече не е земеделска земя, има ПУП, разрешение за строеж, което е реализирано. И няма как да е природен парк.

Дори и приказката, че 20% от парка ще бъде презастроен няма как да се случи. Може би се има предвид, че 20% от територията предвидена за застрояване в ОУП попада в природния парк.

Това са две коренно различни стойности обаче.

- Което е, както казваше моят доцент по дендрология, „същото, ама съвсем различно“. Това означава, че от общите предвиждания 20% попадат в природния парк. Да не забравяме, че и там живеят хора. Факт е, че селата се обезлюдяват, не се дава алтернатива на малките селища покрай морето. Въпросът не е дали някой ще строи, или не, а е въпрос на оцеляване.

Да, но по морето сме виждали много безумни строежи. Не е ли нормално хората да се притесняват от презастрояване?

- Въпросният ОУП няма за цел да презастрои едно или друго място. Самата думичка означава да имаш някакъв регламент, който да ПРЕхвърлиш. Ние нямаме регламент. Така че, как можеш да направиш нещо повече, след като не знаеш какво имаш?

Четох изказванията на хората, които са опоненти. Те казват, че еди си какво било общинско, частно или държавно. Един експерт не може да разсъждава върху вида собственост, защото едно дърво расте, без да се интересува на чия земя е. Ако има проблем за дървото, то просто ще си има проблем. Ако няма проблем пак няма значение, то просто си е добре. Така че нека експертите се изказват експертно. За пореден път ги каня: Заповядайте, елата да станете жители на община Царево. Поживейте с нас, вижте какви са трудностите и неволите на местните. И ако се превърнете в такъв, но не купувайки имот и да идвате за 10 дни, а през останалото време да сте си там някъде. А наистина да живеете тук, бизнесът ви да е тук, децата ви да учат тук. Чак тогава ще имате право да давате мнение как да се развива тази община.

Пясъчната коса на Велека ще се застрои ли?

- Това е лоша лъжа, която не бива да се репликира. Устието на Велека е защитена територия. Написано е в закона. Страхотно място е и всеки, който се осмели да каже, че ще се застрои ще го обявя за тотален лъжец. Няма как някой да си помисли, че на косата някой ще строи хотел. Никога  и в никакви времена не е било предвиждано строителство там. Това е най-старият модел на манипулиране на обществето. Казваш доза истина. Показваш една снимка и говориш за строителство. Ще се строи ли в Синеморец? Да ще се строи, но не там, а в регулацията на Синеморец, което е съвсем друго място. Но като покажеш мястото и всеки си мисли, че ще е там.

А защо се предвижда разширяване на зоните точно покрай морето?

- Ами хубаво е да се разбере, че 96% от жителите на община Царево живеят на ивицата море. Ние живеем на морето. Имаме 6 странджански села. В Кондолово живеят 4 човека, в Българи 36, в Кости я има 200, я не. Ние не можем да ги съберем и в един квартал. Ние живеем само покрай морето. Тук остана последната глътка въздух, в която някой може да живее. На 4 кв. км в Странджа живее 1 човек. Има толкова много природа на човек. Къде ще застроите? То не останаха хора. Истината е, че Странджа си отива и не защото някакви природозащитници искат да защитят пустото горянче. Всичко това е жалко и недостойно. Не защитават природата. Не им пука, искат да влязат в политическия живот на страната.

Нали видяхте и протеста в Синеморец?  Всички бяха с раничките и със софийските джипове. Всички живеят на първа линия. Всички са си направили 4 етажа в Синеморец и сега са най-големите защитници на природата.  Въпросът ми е: А вие къде застроихте, бе дами и господа? Защо искате да има по един етаж, при условие, че вие ста направили по 4 и сте завладяли по 100% от територията си? Това е гнусен ход, как да убием конкуренцията и да останем само ние. Те не желаят някой да им закрие собствената гледка. А когато те са закривали гледката на местните хора, тогава са били на мнение, че това е развитие на селото. А сега когато някой иска да строи съгласно закона? Тук не говорим за нещо лошо, говорим за предвиждане от 1996 и 97 година.

Очаквахте ли толкова яростна съпротива?

- Всичко очаквах. От 10 години сме в този филм. Истината е, че това е едва началото. Колкото и да сме аргументирани и да казваме, че не може всичко да е един огромен квартал, че трябва да има крайна граница и това прави ОУП. Накрая се появяват и едни, които казват: Ама вие не спазвате Плана за управление на парк Странджа. А такъв няма. Кой план да спазвам, дайте да го видя! Какъв план, след като не сте го написали. Ако смятате, че има нещо нередно - седнете и го напишете.

Щели да се застроят дюни. Кои дюни? Къде? Когато някой твърди, че има дюна да го докаже официално. Защото, като отидем в сериозната част някой да носи отговорността, после отиваме на съд. Когато си конкретно записан и трябва носиш отговорност нещата се променят. Убеден съм, че ако накараме тези експерти да се подпишат, колко процента от парк Странджа е предвиден за урбанизиране, ще се окаже, че няма и 1%.

Тогава въпросът е, къде е убиването на природата? Къде бяха природозащитниците когато гореше Кресненското дефиле, когато се запали Витоша, когато трябваше да се възстановява природата след убийствените наводнения в Камено, когато хората събираха замръзналите щъркели? Къде? Няма грантова схема. А местните хора бяха тези, които бяха по пожарите, по наводненията и по поляните да помагат на щъркелите. И службите – пожарникарите и горските. Много е подло и недостойно да се говори в тази посока.