Китайците: Имате 50 дка, направете един небостъргач и оставете всичко друго да е градина. За тези препоръки разказа кметът на община Царево Георги Лапчев в първата част на интервюто на Gramofona.com.

Как така небостъргач до морето и гората? Това е абсурдно за нашето мислене и всички ще скочим.

- Ами и аз мисля така, но на въпроса кое е по-добро за природата, аз не можах да отговоря. Защото те ти казват – строиш тук и всичко останало го запазваш. Имаш кинт на застрояване, то е съотношение на височина и широчина.

При нас обаче Законът забранява високото строителство край морето…

- Да, но вижте какво се получава по китайската логика – имаш един висок хотел, всичко наоколо е зеленина. Всъщност си в оазис и изглежда много по-добре. Само е въпрос да си пречупим мисленето. Сега, порочното е, че винаги ще се намери още един, който да сложи още един небостъргач и това ще похаби оазиса. Това при тях обаче е невъзможно. Те казват – това се прави така и точка. Аз винаги имам отговор на всеки въпрос, но на този въпрос – защо, отговорът много ме затрудни.

Не се ли притеснявате, че заради тези Ви думи природозащитниците отново ще скочат срещу Вас?

- Аз малко се дразня на тези хора, които казват ние сме защитници на природата, защо те отдавна са спрели да я защитават. Отдавна. Познавам мои колеги, които продължават да работят в горското. И те много се дразнят на едни хора, които идват, не разпознават дървесните видове пък тръгнали да обясняват, четук се похабява природата. Кое се похабява? Цифрите от преди 100 години показват, че в 20-те години на миналия век е имал зловещ дърводобив. Ама такъв, какъвто не можем да си представим в цялата страна. А Странджа още си я има. Няма голи места, няма места с разстроени насаждения, да се губи гората. Не можем да свикнем, че един човешки живот е само една шеста от живота на гората.

И всъщност ние виждаме сега, но след 20 години тази гора изглежда по друг начин. Но 20 години за гората са 3 години за едно дете, променя се всичко. А това е почти съзнателният живот на един човек. И казват: „Унищожихте всичко, тука дядо ми е разказвал каква гора имаше.“ Да, ама то трябва да има ротация. Дядо ти като е бил, гората е била на 100 години. Значи трябва да минат още 100 години, за да стане пак. А ако я оставим още малко природата ще я убие, защото тя гората си живее 100-120 години и после трябва да изсъхнат всички дървета. Има си закономерности, които ако човек знае, трябва да проследява дали се случват. Не, че няма злоупотреби. То във всяко стадо има мърша.

По-лошият вариант обаче са природозащитниците, които подкрепят собственото си желание да не плащат, а някой друг да им плаща. Мога да напиша цял свитък от въпроси – Къде? Какво? Кой? През цялото лято твърдяха, че събират пари. Казахме им, че не искаме да им плащаме боклуците, защото това не е нито честно, нито справедливо. Ние сме готови да платим сметката, но те се държат арогантно с нас. В един момент местните казват: “Добре, ще платим. Не искаме да се караме. Само тези да са, с мед да ги намажеш.“

Но тези бяха изключително арогантни и местните се издразниха. В същото време казаха, че ще си направят собствен фонд и събират пожертовования, които ще внесат като дарение на общината. Цяло лято събираха пари. Къде са парите? „Ние събираме, защото там тоя кмет реве“. Сезонът свърши, дарение няма. Тези хора твърдяха, че го правят за природата и на края си присвоиха парите на някакви други, които май се оказаха по-големи балъци. Договор за дарение в Общината няма. Ама 4-5 пъти чувах как се събират пари, които ще се дадат. Сигурно след това итервю ще се появи някой, който ще каже - ето ви парите. Обаче аз тези пари няма да ги приема. Истината трябва да излиза наяве и да се види що за хора са. Защото с министъра ходихме да чистим техните боклуци, където твърдяха, че са си почистили. Един господин твърди, че е спасител на “Корал“. Сложил едни табели, които са напълно незаконно забити. Не са питали никой, но не сме се заяждали с тях. Измислили са си 5 закона, кое е незаконно и какво не трябва да се случва на плажа. Не трябва да се преминава и не трябва да се спира МПС. Това е заповед №3. Питам ги, вие ли го написахте? „Да, написали сме го и на български, и на английски.“ И на български, и на английски сте го нарушили. Ето спрял си на дюната. Не си спазвате собствените заповеди, а твърдите че сте принципни хора. Ама караваната не е МПС, казват. Вие сте хора, които казват – законите са другите, за мен те не важат.

Единственият, който официално е заявявал къде има дюна е един кмет, в чийто кабинет стоите в момента. Нито министър, нито съдия е заявявал къде има дюна. Аз го направих и за това ме осъдиха. И си платих. И за това думата дюна повече не я произнасям никъде. Защото като попитах и Мария Кавлакова защо е на дюната караваната й, тя ми каза: „Докажи, че е дюна.“ Добре бе, скачаш на паветата, твърдиш, че се похабяват дюните, а си си тупнала караваната и похабяваш дюните. Добре, съгласен съм – няма дюни на „Корал“. Айде ти докажи, че има. Защо ходиш да скачаш на паветата и обясняваш как имало дюни? Срещу какво скачаш? На подстъпите на плажа били. Подстъп, надстъп – или е плаж, или не е. И сега отиваме на дело. Сега ще се извадят от 10 кладенеца вода, че това не е плаж.

Е какво е?

- Е, а де. И за това казвам, че на територията зад плажа не ме интересува. Когато са върху плажа сезираме министъра. Министърът ми връща отговор, че това е в приоритетите на кмета. Аз кой съм? Пиша акт и актът пада, защото плажът е на държавата.

Май нямате полезен ход?

- Напротив. Дайте ни проблемните плажове на общините и за една година ще ги накараме да маршируват като китайци. Цялата работа е, че ще се научат. Сега нямаме права, обаче всички идват при кмета. За това новият закон е хубаво да отрегулира категорични постановки за правата и задълженията. В момента цялата държава знае, че има права, но никой не се интересува какви са му задълженията.

Когато се научим, че имаме и задължения, редът ще дойде от само се бе си. Много ще държа в новия закон да се посочат задълженията на гражданите, бидейки върху плажовете. Както и какви са задълженията на концесионерите и наемателите както към държавата, така и към общината. Да има конкретни санкции, които са обосновани, за да може като минат през съда да не минават идиотски неща. В момента нямаме алгоритъм, по който да наказваме виновните. Сега е много лесно един добър адвокат да обърне нещата.