Георги Манев е общински съветник от Средна европейска класа. Бизнесмен, родолюбец, запален ловец и това, което много малко хора знаят – художник. Днес Манев навърши 50 години и обяви, че има кауза. Няколко минути преди да посрещне гостите за юбилея си, Gramofona.com поиска да разбере повече за нея. Блиц интервю на екипа ни с Георги Манев.

Г-н Манев, зад нас има над 30 ваши картини. Откога рисувате?

-  Целият ми род е занаятчийски. Дядо ми, на който съм кръстен е един от най-добрите железоколари в Южна Добруджа. Баща ми е акордионист, вуйчо ми също, а майка ми певица. Те ме закърмиха с хубавата идея да обичам народната музика. Също и рисувам. В ателието си имам още много картини. През годините съм подарявал около 300, но за първи път днес официално правя изложба, защото ми казаха, че творбите са много добри. Тези картини ще подаря на своите гости. Обявих, че не искам подаръци за празника си, а подемам каузата за издаването на късометражен филм за Хан Тервел.

Безспорно той е бил един от най-добрите български владетели. Защо е нужен този филм?

-  Нужно е да научим младите кой е точно Хан Тервел, да ги научим кой е спрял мюсюлманското нашествие. Сега се навършват 1 300 години от победата му над Константинопол. Ако не беше той, Европа и досега щеше да е мюсюлманска.

Кой ще направи филма за Хан Тервел?

-  Ръководителят на ансамбъл „Българе” Христо Димитров, за да може да разпространим великото дело на Хан Тервел.

Днес навършвате 50 години. Направихте ли равносметка за постигнато досега?

-  Доволен съм от живота си до момента. Имам красиви съпруга и дъщеря. Бил съм и много беден, бил съм и много богат. Преминал съм през всякакви перипетии, но Господ ме дари с всичко хубаво, което можех да видя през живота си.

Какво очаквате през следващите 50 години?

-  Само здраве, защото съм горе – долу успял в живота и не ми трябва нищо необходимо.

Колко са гостите за празника ви?

-  Поканих 200 души. Много от официалните лица не успяха да дойдат заради Европредседателството. Преди малко ми се обади военният министър Красимир Каракачанов да ме поздрави. Утре щял да бъде с босненския министър-председател. Премиерът Бойко Борисов също е ангажиран, той е с японския премиер. Г-н Валери Симеонов и той ще има гости.

Кога да очакваме нова изложба?

-  Професионалните бургаски художници възнамеряват да ме поканят да съм почетен член на дружеството им. Ако наистина успея да се впиша в гилдията, може би ще направя много сериозна тематична изложба, защото аз рисувам много абстрактна живопис.