Георги Лапчев: Никога не сме искали да сме в позицията на лошите. Ние искаме нормален туристически продукт, но за това трябва всички да спазват правилата.

Георги Лапчев е кмет на община Царево втори мандат, печели кметския стол през 2011 г., издигнат от ПП ГЕРБ. Определят го като един от най-младите и амбициозни градоначалници в страната. Лесотехнически инженер, семеен, баща на две деца. Интервю на Gramofona.com.

Г-н Лапчев, това лято отношенията с къмпинугващите на „Корал“ минаха на друго ниво. Какво предизвика изострянето на отношенията?

- Тази година просто комуникацията с къмпингуващите излезе на показ пред медиите. Но тя никога не е била по-различна. Аз си позволих да излезе на показ не за друго, а защото истината трябва да бъде казана. Много е йезуитски подходът, при който се твърди – „Ние бедните, тормозят ни властимащите.“ Въпросът е кой кого тормози? Освен това, трябва ли местните жители да плащат за охолството и удоволствието на едни хора?

Да не забравяме и арогантността, която винаги се приписва на проверяващите и на мен. Хубаво да бъде обследвана. Кой е арогантият всъщност? Няма как да има серия от проверки, които установяват редица нарушения, та даже и престъпления и в същото време едни хора да казват – „К’во пък толкова, ние сме си тук.“ Това не е Дивият запад, в който някой да забие флагчето. Не става въпрос и дали някой влиза в чужди имоти. Защото фирма, която е позволила да се влиза в нейни имоти, не може да твърди, че не знае какво се случва. Ами да знаеш, в крайна сметка.

Е, къмпингуващите казват, че това е със знанието на фирмата. Цитираха, че са получили разрешение от адвокатите й.

- Това обаче се оказаха лъжи, защото никой не показва разрешение, било устно. Същият този човек, който твърди, че има разрешение от адвокатите в едно писмо пише, че този имот е негов, защото го е придобил по давност, тъй като вече 15-та година бил там. 15 години влизаш в имота на един човек, той не ти прави забележка и ти решаваш, че е твой. То има закони в тази държава! Ако някой не ги спазва, разбира се, че ще бъде глобяван. Защото в противен случай ситуацията, която следва е пълна анархия. Как така можеш да отидеш на един плаж, да си опънеш палатката и да изгониш някой, който е дошъл по-близо до теб. Имаме такива оплаквания, че са се държали арогантно с летовници.

Факт е, че тези хора, които се оплакваха просто няма да дойдат повече тук на плаж. Имаме писмо и от човек, който ни се извини. Каза, че приятели са го посъветвали да дойде на „Корал“, дали му ток и вода. След като е разбрал каква е реалната ситуация се е преместил на къмпинг „Градина“. Само че горчивият вкус остава и такива хора няма да дойдат на „Корал“. Тогава тези, които не ги притеснява мръсотията, тези които не се притесняват, че нарушават закона се превръщат един вид в победители.

Аз вярвам, че този плаж не е нито мой, нито техен, той е на всички и всички имат равни права там. И когато дойде някой и каже: Аз имам право да си опъна палатката или караваната там, моята роля е да кажа: Не, ти нямаш това право. Ако искаш да го направиш, трябва да имаш съответното разрешение. Никога не сме искали да сме в позицията на лошите. Ние искаме нормален туристически продукт, но за това трябва всички да спазват правилата. Не може да идва един господин и да казва: Протестът е нашият закон. Това е нарушение на едни други закони.

Колко са глобите и санкциите, които наложихте на къмпингуващи на „Корал“ и за какво?

- Тези хора, които сложиха караваните на дюните скандират на жълтите павета, как ще запазят „Корал“. И знам, че в момента прокарват поправка в Закона за туризма, с която искат в част от плажовете да бъде забранено строителството зад тях. И аз питам ако тази територия зад плажовете е нечия собственост, кой ще обезщети хората? Защото това е нов закон, който трябва да се съобрази. Ако някой е инвестирал някъде, кой ще плаща? Това предложение ще коства не малко пари на гражданите на държавата България. Защо всички ние трябва да плащаме на тези хора, които имат имоти зад плажа? Аз съм против, не искам да бъдат обезщетявани.

Има Закон за устройството на територията, каквото им е позволено ще могат или няма да могат да построят. Но аз не искам да си давам пари на едни хора, които са собственици на земи и защото на някой му е хрумнало там да не се строи, аз да плащам обезщетения. И това в голяма степен ще е свързано с моята община, защото тя е с най-голямата брегова ивица. Защо тези скандали трябва отново да дойдат на главата на местните хора? От кой са подавани тези предложения – от едни хора, които просто искат да живеят безплатно на една територия, твърдейки че хората искат така. Вече пето лято говоря и повечето хора са съгласни да си платят, за да имат сигурност. Единици са тези, които искат да живеят безплатно. И накрая май се оказва, че не държат толкова на природата, а просто създават следващия политически проект.

Това лято на главата ви дойде и казусът „Делфин и нудистите“. Какво се случи?

- Абсолютно същата ситуация, но с друга хипотеза. Една госпожа, която иска да си се разхожда по гол задник и смята, че хората са й длъжни. Аз не мисля, че съм й длъжен. Вижте каква странна ситуация. Тя твърди, че държавата ще губи средства, защото природата вече е загубена и сега трябва да се възстановява унищожен хабитат. И колко е страшно. Стартирала е някаква ерозия, защото там е изградена стълба. Ние тази стълба така или иначе ще е я разрушим, защото не отговаря на едно разпореждане. Не е спазена процедурата.

Ако гледаме от чиста гледна точка на екологията, няма по-щадящо нещо от това, което наемателят е построил. Защото, ако отидем в който и да е природен парк, там се правят точно такива пътеки и стълби през най-защитените територии. Говорим и за резервати - за да не се уврежда екосистемата и да не се стъпва по земята, се правят такива съоръжения. Същите тези хора, защитавайки природата предпочитат да вървят по една пътечка, която е по-унищожаваща природата от дървената пътека. Само че наемателят не е спазили процедурата и понеже се заяждаме за запетайки, ще я разрушим.

Само че, изписвайки тези десетки листи, тази госпожа казва, че като са отрязани дърветата и има ерозия. Сега какъв е редът? Това дали има ерозия се проверява от специалисти, а това струва пари. Тези пари от къде ще дойдат? Сега трябва да правим едни безумни изследвания и те ще трябва да бъдат плащани от местните хора.

Това общината ли трябва да го свърши?

- Аз не мисля, че трябва да хвърлям луди пари, за да докажа на една дама, която просто иска да лежи гола, че това е природата и е нормално когато вали дъжд капката да върви от горе на долу. Това са нормални физични процеси, само че аз трябва да ги подреждам в документи, да имам сертификат от експерт, който да каже, че няма нищо. Само защото една госпожа е рещила да пише на всички. Няма да го направя, с риск дори да бъда наказан. Това е глупав разход. Значи не й е жал да даваме пари, за да доказваме съществуващи неща, в същото време се коментира какъв ресурс хаби държавата и общината за проверки.

Много е тежко с хора, които са изпаднали в ситуацията да вярват, че тази територия е тяхна. Една група приятели са решили, че това е техният плаж, защото така си говорят от години. „Ние идваме тук, кой си ти, че си решил да идваш на нашия плаж?” Не бе, не е ваш. Той е на всички, както и следващият плаж. И между другото за термина „последният див плаж“, който ваш колега налага. Само да кажа, че аз съм вече седма година кмет и това е четвърти или пети последен див плаж, а има още места, които не са ги видели.

Законът за туризма ли е единственият шанс да се спре дивото къмпиране?

- Аз не съм против дивото къмпиране. Само трябва да се каже точно и ясно какво е това диво къмпиране. Когато това излезе за първи път като тема, тогава една медия показваше добрите примери по света. Във Франция имало зони за диво къмпиране, в Швейцария държавата рекламира дивото къмпиране. И има клипче как един мъж изкачва планината, разпъна си палатката, преспа и си продължи. Кой е против такива неща? Ама не и три месеца да си там. Аз много силно вярвам, че природата трябва да се защити. Още повече, че съм лесовъд по професия.

И се ядосвам, когато ми слагат някакви рамки, че искам да се презастрои морето. През последните 7 години, докато аз съм кмет, къде се появи някакво огромно нещо на брега на морето в община Царево? Аз се боря с всеки един инвеститор, че трябва да сме в хармония с природата. Точно сега имах среща с инвеститори, на които обяснявах, че никой няма нужда от големи комплекси и че те не се продават. И като пазарен продукт ги няма. Направи 20 красиви къщи, с по един декар двор, сложи си хубава инфраструктура и ще ги продадеш всички и хем така ще ми спазиш логиката.

Макар че, да се върна на темата за Китай. Там изживях истински културен шок. Те бяха учудени, че строим малки къщички. Смятат, че така застрояваме всичко. Казват – имате 50 дка, направете един небостъргач и оставете всичко друго да е градина. Направи два басейна, направи си езерца и градина и имаш една точка от половин декар, който застрояваш нагоре. Като искаш да развиваш туризъм, защо трябва да правиш ниски хотели? Така застрояваш всичко! Направи високото строителство и остави всичко наоколо зелено и красиво. Няма да има никой до теб, няма никой да пречи. И ни питат – какво правите, похабявате територията. И аз не можах да си го обясня.