Калина Апостолова е козметик с 8-годишен опит. Тя е представител на водещата козметична фирма „Антоанет“ за Бургас. Читателите на Gramofona.com могат за пореден път да прочетат съветите на топ козметика. Този път те са свързани със сезона, през който можем да се сдобием с нова, още по-красива и свежа кожа.

Калина, разкажи ни за химичния пилинг и как действа той на кожата?

- Химичния пилинг е може би най-старата козметична процедура, която се извършва още от древността, но продължава да бъде все толкова актуална и до днес. Това е процедура, чрез която се цели контролирано унищожаване на повърхностните слоеве на кожата и евентуално въздействие върху по-дълбоките дермални структури с помощта на различни по сила на действие органични киселини. Най-често използваните пилинг агенти са гликолова, салицилова, млечна, бадемова, рихлороцетна киселина.

Химичния пилинг е една от най-често прилаганата манипулация в реномираните козметични салони и дерматологичните кабинети през есента и зимата.

Какви видове пилинг има и кой е най-полезен?

- Различните видове пилинги се използват за различни дерматологични проблеми. Най-често се прилага при лечение на акне, разширени пори, комедони, себорея, значително се подобрява външният вид на кожата, има много голям анти ейдж ефект.

Според дълбочината на въздействие на киселините и тяхната концентрация, химичният пилинг бива повърхностен, средно дълбок и дълбок. Повърхностният пилинг отстранява само най-горния рогов слой на кожата. При средно дълбокия пилинг се използват киселини с по-високи концентрации и той прониква през епидермиса и достига до ниво горна ретикуларна дерма. Дълбокият пилинг прониква в дълбочина до долна ретикуларна дерма.

Какво трябва да знаят клиентите, които искат да се подложат на тази процедура? Съществуват ли противопоказания?

- Преди процедурата е добре да бъде направена предварителна консултация с вашия козметик. Аз процедирам по този начин с моите клиенти и винаги обяснявам как протича самия процес.Определям състоянието на кожата, за да мога правилно и точно да избера с каква киселина и в какъв процент ще третирам дадената зона.

Много често използвам и коктейл от няколко вида киселини. Не може да се каже точният брой процедури за провеждане на един курс пилинги, защото при всеки е строго индивидуално. Броят им зависи от много фактори-вид на пилинга, състояние и чувствителност на кожата, възраст, желани резултати и т.н. Най-често прилагам средно дълбок пилинг. Той се извършва през 10-14 дни и са нужни около-4-5 процедури. При него възстановяването е бързо и безпроблемно, клиентите спокойно могат да не прекъсват социалните си ангажименти. Залющването е малко по-дълбоко и по-видимо и продължава около 4-5 дни.  Искам да отбележа, че при тази процедура няма възрастови ограничения. Химичният пилинг не се извършва при хора, които употребяват системни ретиноиди, антибиотици от групата на тетрациклините, херпес, вирусна инфекция, орални контрацептиви, бременност.

Как се извършва процедурата?

- Козметичната индустрия е силно развита в днешно време и на пазара има много видове пилинги на различни фирми като всяка има определен протокол за работа с тях. Продуктите, с които правя химичните пилинги в моя козметичен салон са на професионаните козметични марки GIGI cosmetics и TOSKANI. Смея да твърдя, че те са едни от най-добрите професионални козметични марки на много високо ниво.

Лицето се дегримира и щателно почиства от всякакви замърсявания. Следва нанасяне на предпилинг (обезмаслител), който снижава Ph на кожата и премахва остатъчните мазнини по нея. Продължавам с нанасянето на избрания пилинг. Изборът на киселината и нейното процентно съдържание и времетраенето при всеки е различно. Зависи от типа кожа, състоянието, проблема, който лекуваме и разбира се крайния резултат. След като пилингът е престоял необходимото време, трябва да го неутрализираме, за да спрем действието му.

Усеща се леко пощипване и затопляне на третираната зона, които в края на пилинга са изчезнали. За финал нанасяме хипоалергичен успокояващ крем и слънцезащитен с високо протекция. Искам да кажа, че процедурата не е болезнена и не е толкова страшна, както много клиенти мислят. След пилинга задължително ежедневно нанасяне на слънцезащитен продукт с висока протекция SPF 50 и дълбоко хидратиращ и подхранващ кожата крем.

Какви са резултатите от процедурата?

- След курс от химични пилинги кожата става по-свежа, подмладена, с намалени фини линии и бръчки, изравнен релеф. Същевременно в дълбочина се стимулира изграждане на нов колаген което повлиява благоприятно върху кожния тургор и еластичността. В зависимост от използваните активни съставки химическият пилинг с лечебна цел води до заличаване на тъмните петна по кожата на лицето, деколтето и ръцете, намаляване размерите на порите, възпалителните промени при акне, редуциране на белези, постакне.