Йордан Георгиев: И ето го противоречието - аз се върнах преди 5 години, но никой в партията не ми прощава моето отсъствие. А разочарованите хора по принцип са активни.

Йордан Георгиев е роден и живял в Бургас. Бил е общински съветник, известен е с ясната си и категорична гражданска позиция. Той беше едни от фаворитите за председател на общинската организация на БСП, но изгуби само с 19 гласа от опонента си Живко Господинов на изборите, които се проведоха на 28 май.
 

Г-н Георгиев, защо решихте да се кандидатирате за общински председател на БСП?

- Реших, защото считам, че имам какво да дам на БСП. Подготвен съм и политически и организационно, имам енергията да бъда лидер на организацията в града. Считам, че партията има нужда от обновление и нови идеи. Моят хоризонт е 2019 год. Вярвам, че при едно добро управление на БСП – Бургас, тя има достатъчно потенциал, за да даде достоен отпор на ГЕРБ на местните избори, а и защо не - да спечели мнозинство в местния парламент.

Определян сте като лицето на опозицията. Това означава ли, че в структурата има вътрешни противоречия и лагери?

- За съжаление БСП Бургас през годините винаги е страдала от вътрешни противоречия. Често те са били на принципна основа, но много често са на безпринципна основа предвид кариеристичните намерения на някои от нейните ръководители. Това, което ме радва е, че тези които ме подкрепиха са хората, които действително мислят доброто на БСП. В БСП – Бургас е много трудно да спечелиш избори когато не си в ръководството на бургаската организация към момента на самите избори.

Защо?

- Защото „Фердинандова“ 60 (б. ред. - централата на ОС на БСП - Бургас) се е превърнала в специалист по губене на местните избори и в специалист по печелене на вътрешните избори в партията. Мога да кажа, че в тези два месеца, в които беше ясно, че ще се сменя председателят, целият наличен апарат под ръководството на Николай Тишев, Пламен Червеняков, който отговаря от София за нас и Живко Господинов, който е щатен работник към „Позитано“, беше впрегнат, за да спечели кандидатът на Николай Тишев.

Действията през тези два месеца бяха силно казионни, силно номенклатурни. На никой не му беше ясно кога са партийните събрания за номинирането. Тези същите другари посещаваха събранията и „убеждаваха“ партийните членове, че трябва да гласуват за този, който предлагат. Това стана с дейното участие не само на Тишев, но и с участието на други бургаски депутати.

С Евгений Мосинов бяхте сериозни опоненти, а сега той Ви подкрепи открито. На какво се дължи този обрат?

- С Евгений Мосинов сме били опоненти, но само на принципна основа. Много хора, които през годините са били вътрешни опоненти в партията, сега си стигнаха ръцете и застанаха зад моята кандидатура. Това са Димитър Стоянов, Любомир Пантелеев, Павел Маринов, Пеньо Костадинов, Аргир Бояджиев, Евгений Мосинов, Атанас Зафиров и още много други.

Твърдите, че сте обединител, обединили сте много хора, но в крайна сметка не спечелихте. Какво не Ви достигна?

- Аз всъщност обединих знаковите фигури на БСП, но тези фигури не са апаратчици. Попречиха ми всъщност апаратчиците, към които мога да прибавя един доста възрастен човек с кабинет на „Фердинандова“ 60 – Антон Купенов, както и Чанко Мирчев също. В нашата партия има едни апаратчици, брокери на гласове, които владеят под една или друга форма гласовете на делегатите вътре в конференцията. Това не са знаковите фигури и бивши лидери на организацията, а са хора, които имат някакво влияние върху делегатите. Тук е мястото да кажа, че дори и да има нова конференция в същия й вид, аз пак ще загубя изборите. Тук преценката не е в качествата на кандидатите. През годините бяха направени изкуствени партийни организации. Има изкуствени делегати. Сега бяха сменени близо 20 делегата и не е ясно дали те са били избрани по Устав. Не ясно и дали самите делегати, които са 256, действително представляват съществуващи организации. Тук е ключът към загадката. В бургаската организация има просто едно делегатско представителство, което според мен и много хора не съответства на действителното положение.

Щом като е ясно за много хора, защо това не се променя?

- Това трябва да промени председателят на общинската партийна организация или ако общопартийната контролна комисия в София направи проверка на бургаската структура. Тогава би могло да има някакво решение. Другата причина, заради която загубих е, че имам прекъсване в партийното си членство. През 90-те се разочаровах от ръководството на БСП и напуснах. Това моите противници използват и ми приписват като непростим грях, а аз винаги съм бил ляв. Но има едно противоречие. Новият общински председател Живко Господинов каза, че негова задача ще е приема на нови членове и връщането на разочарованите. И ето го противоречието - аз се върнах преди 5 години, но никой в партията не ми прощава моето отсъствие. А разочарованите хора по принцип са активни. Те са били в различни граждански организации, сдружения и дори партии. Но рискуват винаги да имат поставен печат, че са изменници. Така партията се затваря вътре в себе си и става жертва на собствения си електорат. Никой няма да се върне или да встъпи в Партията, за да бъде просто пълнеж и масовка.

Имате интересна визия за промяната на БСП – Бургас. Какво всъщност предложихте на съпартийците си за развитието на структурата?

- БСП Бургас трябва да се промени в две основни посоки. Първо организацията трябва да се отвори към обществото. Към своите симпатизанти и хората с ляво мислене и да им даде възможност за равен старт с останалите в партията. Те да могат да удовлетворят амбициите си за изява в обществото, за да наложат принципите, които изповядват. Докато това не се случи, няма как да се обнови организацията. Второто е конкурентно начало вътре в партията. Тези, които в момента са в БСП чакат своя момент за изява и не допускат до себе си влизането на активни хора, за да не им се създава конкуренция когато се избират общински съветници или депутати. Не искат да има конкурентно начало и това е огромен проблем.

В партията трябва да се привлекат изявените хора от града. Тези, които са естествени лидери в своите среди. Така марката БСП може да се надгражда. Сега хората, които управляват БСП- Бургас използват марката, но не я надграждат. Много е лесно да отречеш нещо, например транспортната схема. Необходимо е да има капацитета, когато отричаш нещо да кажеш какво предлагаш. Т.е. трябва ни цялостна политика – икономика, образование, здравеопазване, социални дейности. Аз за това говоря и за т. нар. кметство в сянка - експерти, които да формират политиката на БСП в Бургас, защото сега в Общинския съвет имаме символично представителство от пет съветника.

БСП не знае какво се случва не само сред гражданите, но и сред своите членове. Необходимо е да имаме информационна система. Да знаем в този квартал какъв е проблемът на конкретните хора. Когато човек има конкретен проблем – с жилището, с училището на детето, здравословен, то това е неговият най-важен проблем. Не трябва да се стремим да решаваме масовия проблем, а конкретния проблем. Тогава можем да имаме успех.

БСП – Бургас готова ли е за местните избори? Или по-точно ще успее ли да се подготви при тези разногласия?

- Според мен изборната кампания започва в деня, в който се обявят резултатите от предходната. В момента БСП – Бургас не е готова за местните избори през 2019 год. Тя е в насипно състояние. Аз винаги съм бил привърженик на постоянно действащ предизборен щаб. Смятам, че рано трябва да имаме готов профил на нашия кандидат-кмет. Поне 2 години преди изборите трябва да сме готови и с основата на програмата си, която да е гъвкава и да може да търпи промени. Моите опоненти сипят хвалебствия за последните изборни резултати. Няма нищо такова. БСП – Бургас се движи по общия тренд на партията и то на последните места. Т.е. това, което се случи на президентските и парламентарните избори не е заслуга на БСП - Бургас.

На последния пленум направих предложение, ръководството в Бургас да подходи по-научно и да се направи социологическо проучване кой и защо е гласувал за нас. Да разберем какъв процент е протестният вот, какъв е симпатизиращият. Ръководството по-скоро ми се изсмя, че това е безсмислено харчене на пари.

Вие не знаете кой и защо гласува за вас в Бургас, така ли?

- Никой не знае. Това, което се говори, са интерпретации. И в този смисъл да допълня, Живко Господинов казва, че негова първа задача като нов общински председател е организационното укрепване на структурата. Искам да го попитам, къде беше той след като две години беше заместник председател именно по организационните въпроси? Две години е областен координатор, щатен работник на „Позитано“. Ако две години не е направил нищо, тепърва ли ще го прави?

Какви са шансовете на Евгений Мосинов за кмет на Бургас и каква е истината за драмата около изтласкването на Атанас Зафиров от избираемо място за депутат?! Очаквайте в продължението на интервюто с Йордан Георгиева.