Александър Милев е директор в „Съдърланд“ България и отговаря за офисите на фирмата в Бургас и Варна. Той е роден във Враца, а голяма част от живота си е прекарал в София. От година и половина Милев е в Бургас заради сегашната му работа. 

 

Разкажи ни как се озова в Бургас, поради каква причина дойде тук?

Основната причина поради която се преместих да живея в Бургас е работата. От 10 години работя в тази сфера и идването в Бургас беше една възможност за развитие която не исках да пропусна. В момента съм убеден, че това беше правилният избор и оценявам опита, който придобих в последната година и половина. Хората постоянно сменят местоживеенето, преследвайки по-добрите условия на работа, просто в България все още не е толкова често срещано явление, но вярвам, че и този момент ще настъпи скоро.

Кое е нещото, което най-много харесваш в Бургас?

Като привърженик на топлото време и плажовете, няма как да не отбележа че близостта до морето е от голямо значение (особено лятото). Наблюденията ми са, че хората родени до морето не оценяват толкова този факт, но за човек израснал в подножието на балкана е голям плюс. В крайна сметка човек търси това, което няма. Бургас има и редица други предимства като чистотата на града, спокойствието, липсата на задръствания, морската градина, добре изградената мрежа от вело алеи и мн др.

Остава ли ти достатъчно време за семейството и приятелите от работа?

Семейството ми се намира на приблизително 500 км. от Бургас, което рядко ми позволява да се виждам с тях или поне не толкова колкото ми се иска. През седмицата съм основно ангажиран с работа, срещи и пътуване по работа при което не остава много свободно време, но през уикендите успявам да намеря повече време за близките и приятелите ми.

Какво обичаш да правиш през свободното си време?

В краткосрочен аспект най-голямо удоволствие и разтоварване ми доставя спорта, например тенисът. Обичам да практикувам спортове от всякакъв тип, чисто любителски и постоянно съм готов да опитам нещо ново. При по-дълги почивки обичам да пътувам и да опознавам нови дестинации, било то в България или в чужбина. В малкото останалото време обичам да се виждам с приятели, да слушам музика и да чета.

Какъв би бил, ако не беше това, което си в момента?

Винаги съм искал и ми е било интересно да създавам и подобрявам неща, но не толкова свързано с изкуството, колкото свързано със архитектура, сгради, реновиране, затова предполагам, че бих бил архитект или интериорен дизайнер.

Кой е Александър Милев - определи се с няколко думи?

Организиран, справедлив, амбициозен

Какво мразиш и какво обичаш най-много?

Много е трудно да се отговори накратко на такъв тип въпрос, защото могат да бъдат посочени много неща и в двата аспекта. Не обичам да стоя и да чакам някого или нещо да се случи, несвършената работа ме прави неспокоен и поради тази причина винаги се старая нещата да са свършени бързо и прилежно. От гледна точка на качества не харесвам завистта, интригантството и мързела. Нещата, които обичам бих синтезирал накратко още по-трудно, но както вече споменах, обичам морето и екзотични дестинации, хубавата и качествена храна от всякакъв тип кухни, животните, широко скроените хора с чувство за хумор и мн. др, а ако говорим за качества, най-важното е един човек да бъде добър, позитивен, трудолюбив и винаги да се стреми да подобрява себе си.

Бил си извън граница. Как ти се струваше животът там в сравнение с България?

Както вече споменах, обичам да пътувам и се стремя постоянно да посещавам нови места. Бил съм в много интересни и екзотични държави като Мианмар, Тайланд, Виетнам, Коста Рика, Куба, както и няколко пъти в САЩ и голяма част от Европа. Едно от най-важните неща е човек да има широк поглед и база за сравнение при изграждането на своето мнение и виждания. Посещавайки различни държави, култури и хора се изгражда един много по-широк и разнообразен светоглед, започваш да приемаш нещата по-различен начин и да виждаш и другата гледна точка, разбирайки защо тя е такава. Животът в чужбина е различен, всяка държава си има своите особености както в положителен, така и в отрицателен аспект. Някои страни са много по-развити икономически, а други много по-изостанали, но в крайна сметка всяка една от тях предлага нещо интересно и ти дава възможност да научиш нещо ново, да придобиеш нови идеи и опит, който в последствие можеш да приложиш в един или друг етап от живота си. Хората които пътуват на нови места, опознават нови култури и търсят нови приключения са широко скроени и винаги има нещо интересно което може да се научи от тях.

Би ли напуснал за постоянно България? (Ако „не“ опиши ни какво за теб е България)

Идеята да напусна България не ми допада особено, дори бих казал, че малко ме плаши. Имал съм възможност да остана да живея в други държави, но не съм имал желание. Държавата ни има прекалено много предимства в сравнение с голяма част от останалите държави, които много хора не разбират. Манталитета ни, като цяло, е свързан с много недоволство и „мрънкане“ от всякакъв тип, докато перспективите и възможностите, които държавата ни предлага са огромни. Познавам много хора, които са останали в България и са постигнали много с труд и усилия и те са пример за това, че когато един човек има желание той може да се реализира добре и тук. Не е нужно да си в чужбина, за да си някой или да направиш нещо значително. За мен България остава моята родина, тук е семейството ми, тук са приятелите ми, тук съм си у дома и където и другаде да отида, това винаги ще ми липсва.