Теодор Койчинов е на 37 години от Стара Загора. Познат е на публиката от музикалния формат „Music Idol“. Пее от много малък. Завършва Държавната музикална академия „Панчо Владигеров“. От 5 години е водещ в Радио Fresh. Тодор Койчинов ще изпълни в Бургас едни от най- известните песни на “Queen”. Трибютът „Шоуто продължава” е част от тазгодишните Бургаски музикални празници „Емил Чакъров“. Ден преди премиерния за Бургас концерт, екипът ни се срещна с Койчинов след предпоследната репетиция на вокала. Блиц интервю на Gramofona.com с Теодор Койчинов.

 

Г-н Койчинов, какво да очакват бургазлии в шоуто на „Queen”?

-  15 от най-познатите химни на „Queen”, като започнем от „I want to break free”, през „Somebody to Love” и  разбира се песните емблеми за групата- „ We Will Rock You” и „The Show Must Go on”.

Трудно ли се пеят песните на „Queen”?

-  Мога да кажа, че е доста трудно, защото хората, които са фенове на „Queen”имат много силни очаквания и са много ревниви към това някой друг да си позволява да пее толкова сложни и красиви песни. Голяма отговорност е, но щом са ми гласували довеие и правим пореден концерт, се надявам и този да премине със същия успех , с който досега минаваха другите  концерти. Те наистина са много посещавани и още от второто парче хората са на крака и пеят, а това е важното-да споделяме една емоция и да няма бариера между сцена, музиканти и публика.

Какво е вътрешното Ви усещане, пеейки хитове като „I want to break free” и The Show Must Go on”?

-  Огромно щастие. За мен „Queen”не е просто някакъв проект. Харесвам адски много музиката им, а песните минават през сърцето ми.  Спомням си преди много години когато майка ми се върна у дома с касети на групат и аз ги пусках на касетофона нонстоп.

Колко пъти сте изпели песните на “Queen”?

-  Много пъти, за три години, в различни формации, но в тази под ръководството на маестро Димитър Косев , нещата вървят най-професионално и мисълта е този проект да се развива. Той става все по-шлифован и все по-успешен.

Любимата Ви песен на “Queen”?

-  Не мога да отговаря еднозначно. "Who Wants to Live Forever” например е много сложна за пеене. Тя е една космична песен. Настръхвам когато я пея и винаги го правя с огромна концетрация.

Какво е за Вас музиката?

-  Тя е нещо неразривно свързано с мен. Опитвам се да възпитавам и сина си в магията на хубавата музика . Вярно е, че има стилове, които са по-задължаващи и те предполагат повече музициране и красота , но пък музиката затова е интересна, защото е разнородна.  За мен тя е два вида-хубава и лоша.

Какво музика харесвате?

-  Прогресив рок и прогресив метъл. Рок музиката не ми е никак чужда. Напротив –отраснал съм с много готини рок банди. Абсолютно съм в емоцията и стилистиката на нещата.   

С какво запълвате свободното си време?

-  Със сина си.

Той фен ли е на “Queen”?

-  Да, фен е. Той за огромно мое впечатление и радост харесва хубавата музика. Още не можеше да говори, когато слушаше “Sade”. Приспива се с един от концертите на групата. Чака да чуе и види три любими песни и тогава заспива. Фен е и на Майкъл Джексън, Джорд Майкъл, Джъстин Тимбърлейк.

Трибютът на „Queen“ „Шоуто продължава“ ще гостува на сцената на Летния театър във вторник, 8-ми август, от 20,30 ч. Копродукцията на Държавна опера – Бургас и Държавна опера – Стара Загора е премиерна за Бургас. Вокалът ще бъде „подкрепен“ от оркестъра на Държавна опера – Бургас, а оркестрациите са дело на Пламен Проданов, Свилен Димитров и диригента на „шоуто“ – Димитър Косев.