Манол Димитров /в средата/ заедно със синовете си и единият му внук.

Земеделец сбъдна най-голямата си мечта - в родното му село да има християнски храм. Манол Димитров е роден и израснал в Руен. От много отдавна се зарича, че отдаде ли общината място за строеж на дълго желаната църква, парите за изграждането й ще са от него.

Каква точно сума е похарчил от джоба си Манол Димитров, засега остава в тайна. Екип на Gramofona.com обаче научи, че за строежа на църквата са били дадени 120 000 лева. Още 80 000 лева са платени за иконописите. И за никого не е тайна, че по-голяма част от крупната сума е осигурена от Манол.

Официалното откриване на храм „Свети Георги Победоносец” бе на 6 май. След церемонията по освещаването му Манол събра местни, приятели и хора от съседните села, за да ги почерпи с курбан от 11 агнета за здраве.

Пред Gramofona.com той разказа, че е много вярващ човек, а в дома си има безброй икони. Влиза в християнската вяра на много късна възраст. Кръщава се чак на 50 години в Несебър. За да се помоли и запали свещ досега Манол винаги е пътувал от Руен чак до Айтос.

„От днес вече всички местни християни ще можем да идваме в храма в Руен”, с гордост допълва още Димитров.

За Манол голямото му семейство е на първо място в живота. Той има двама синове и трима внуци. Най-малкият е кръстен на него и наесен ще тръгва на училище. В почивните си дни обича да пътува из страната или да е на морето.

Сега, когато вижда издигнатия храм в центъра на селото, Манол е не просто щастлив, а доволен и спокоен, че е успял да сбъдне мечтата си. А местните си шушукат, че един ден може да го канонизират за светец.