Те са млади, любопитни и талантливи. Обединява ги не само училището, в което учат, но и любовта към изкуството. Това са художниците на Английската гимназия, учениците от клуб „Палитра“. Често участват в пленери и конкурси и никога не си тръгват без награди. „Малко ни стана навик да печелим първи места, втори, трети и въобще всякакви призови места“, признава Златка Коева, учителят, който насочва децата по пътя им към изкуството.

В момента творби на ученици от клуба са част от изложба във Финландия. Това е наградата им за участие в международен конкурс. Единадесетокласничката Божидара пък може да се похвали със свои илюстрации, които вече са част от книга. Няма конкурс или пленер, на който възпитаниците на Английската гимназия са отишли и да не са взели награда. „В началото ни гледат малко странно, защото ние не сме от профилирано училище или паралелка. Децата обаче винаги доказват, че стига да решат правят уникални и добри творби“.

На един от последните пленери журито дори опитало да декласира една от рисунките. Просто не повярвали, че такова произведение може да излезе от ръцете на дете. Божидара, чиято творба била поставена под съмнение обаче, не се притеснила, а веднага демонстрирала на проверяващите, че тя е човекът, който рисува толкова талантливо. За неизкушеното око рисунките са изключително зрели.

Човек трудно би повярвал, че това са произведения на деца, а не на автори с години практика зад гърба си. Младите художници признават, че обожават часовете по рисуване. Често остават и извън регламентираните два часа, които имат по програма. „Това е просто глътка свеж въздух извън сивата образователна система“, обясняват те. Освен това тук имат пълна свобода на действие.

Наставникът им Златка Коева е човек, който не обича рамките. „Целта ни не е да уеднаквим децата, а напротив да ги насочим, за да работят с материалите, които най-много харесват и им позволяват да се изявяват“, обяснява Коева. Клуб „Палитра“ може да се похвали с бивши свои възпитаници, които вече градят кариера благодарение на любовта си към рисуването и опита, придобит в училище.

Една от тях е Анна Дамаскова, която успява да сбъдне мечтата си и да завърши филмова режисура в Лийдс. „Много от нашите деца избират университети в Англия и Шотландия, а тук от голяма помощ им е и езикът, който са усвоили“, допълва Златка Коева. Архитект с диплома от Харвард, също е част от клуб „Палитра“. Архитект е може би и най-често избираната професия от младите художници. Аниматори, модни дизайнери и интериорни дизайнери също попълват „портфолиото“ на клуб „Палитра“.

Децата обаче признават, че свободата им на себеизразяване е възможна не само заради любовта им към изкуството, а защото са попаднали и в правилното за тях училище. Има много клубове в гимназията, най-новият е „Посланици на ЕП“, който е създаден защото АЕГ „Гео Милев“ е едно от тридесетте Училища – посланици на Европейския парламент, част от младшите посланици от клуба имаха възможност да посетят Брюксел, а други очакват това събитие. Може би най-атрактивни и разбира се най-артистични са участниците в клуб „Театър”.

„Много талантливи деца учат в Английската гимназия – победители в науките, спорта, танците, участници в множество проекти, има една много известна бургаска група „Фортисимо“, две от момичетата са от нашето училище“, обясняват художниците. Особено са горди с Георги Бошев – първият български носител на златен медал от Световния шампионат Microsoft Office Specialist, който също е възпитаник на Английската гимназия.

В момента Георги учи медицина във Варна, а преди годинa беше номиниран за Бург на годината в категорията „Завърнали се младежи” . Това, което ги впечатлява, е че бившият им съученик е избрал България, въпреки десетките възможности да учи в чужбина. В момента следят изкъсо и кариерата на своя съученичка, която ще блесне в най-новия български филм „Революция Х“.

На въпроса „Е нали сте дошли да учите английски, за какво ви е всичко това? ” Отговорът е категоричен - Да и какво от това?