Как се правят вкусни дамги показва ексклузивно пред екип на Gramofona.com 85-годишната Дафинка Червенкова от Созопол. Любезната дама ни кани в дома си с уникална гледка към морето, за да ни разкрие някои от тънкостите при приготвянето на вкусния сладкиш.

На кратко рецептата за дамгата идва от гърците, казва баба Дафинка.  Тя все по-рядко се наема да прави вкусотията, защото я определя като трудоемка.

„Дамгата е сладкиш, който се приготвя по специална рецепта и начин. Има техника и когато я поръсваш. Дамгата трябва да се облече, иначе става твърда. Сместа се приготвя като за рядък кекс. Потапяме формата вътре, после я пускаме във врялото олио, за да се отпусне и отвори. Накрая се пръска със захар”, обяснява нагледно 85-годишната домакиня.

И допълва: „Дамги не се правят във всички градове, в които има гърци. Нито в Поморие, нито във Варна, нито в Несебър, само в Созопол ги приготвят”.

Пенсионерката се подсеща как навремето вкусният сладкиш редовно се е поднасял по сватби и кръщенета, дори и за най-светлия християнски празник Великден.

Така изглеждат дамгите, снимани от Антония Михайлова, Ladyzone.bg