Колапс в сектора прогнозират производителите на рибни продукти. От бранша настояват за ясни правила и регламент при улова на бяла мида.

Над 200 рибари се събраха днес на протест пред Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Бургас. Повод за недоволството е подготвяната дългосрочна забрана за улов на бяла мида. От бранша настояват забраната да е в сила само в пика на размножителния период – през май и през септември.

От Министерството на земеделието обаче не са се съобразили с техните искания и предвиждат забраната да е поне за два месеца, като има вероятност тя да се удължи и до края на годината.

„Аз съм на 63 год. От 50 години го газя това море. Мислите ли, че ми отива на възрастта да се крия като мишка и да ме наричат бракониер?“, коментира Димитър Иванов от Ахтопол. Той е един от първите в България, които ловят бяла мида. Иска също така, при промени в плановете за управление по НАТУРА 2000, неговото мнение и това на колегите му по морето да се чува.

„Не може в София онези със скъпите костюми и парфюми да острят моливите и да решават как да живеем ние тук“, допълни Димитър. Колегите му коментират, че ако се одобрят и плановете за управление по НАТУР 2000, реално в България ще внасяме риба. „Значи рибата ще идва от север, ние тук само ще я храним и гледаме как заминава за Турция. И там турските рибари ще я ловят. После ще ни се смеят и ще ни я продават“, коментираха недоволни рибари.

„После софиянци като идват на морето и няма да ги посрещаме с прясна риба и бира, ами с кюфтета. Защото без нас няма да я има и рибата“, допълниха протестиращите. От браншовата асоциация БГ ФИШ настояват заповедта за забрана на улова на бяла мида да се прецезира.

„Ние искаме регламент и правила. В закона не са описани белите миди. Кои от тях забраняваме? В Черно море те са четири вида. Самата забрана няма да реши проблемите. Ние ще спрем работа, но бракониерите ще останат“, коментира изп. директор на БГ ФИШ Йордан Господинов. За необходимост от промени в законодателството намекна и шефът на ИАРА Галин Николов.

Според него трябва да се въведе минимален размер на мидата, която може да се лови. Трябва също така и да се одобри уред, с който се ловят белите миди.

В момента разрешителните, които се издават са за бране на ръка. Метод, който обаче и според експертите е практически невъзможен, защото бялата мида е на 2 см. в пясъка. Според Николов исканията на рибарите ще бъдат чути.

„За да има прясна риба, трябва да ви има вас. За да ви има вас, трябва да има ясни правила. И аз съм за създаването на такива правила, за да може всички вие, които сте тук да не се водите бракониери и аз да не издавам лицензи на бракониери. Вие не сте бракониери. Има ли правила, работата ще върви“, коментира Николов.

Рибарите заплашиха, че ако не се стигне до реален диалог и разбирателство с институциите, те ще блокират пътищата за Южното Черноморие.