Половин тон кисело зеле направи за тази зима сръчната бургазлийка Николина Илиева. Вкусната зимнина вече върви като топъл хляб от магазина на Илиева в комплекс „Изгрев”, който се намира на метри от малката бензиностанция.

„Ще го продам, че даже няма и да стигне за желаещите”, уверено заяви пред Gramofona.com майсторката. Рецептата я има от своите родители. В бидоните със зеле Илиева слага вода, сол и задължително хрян, за стягане на зеленчука.

Хрянът се използва още, за да остане зелето бистро и да не омеква. Големи трудности при приготвянето на киселото зеле Николина не среща. Признава обаче, че е важно водата, в която се киснат зелките да се преточва или продухва с маркуч. „Готово е тогава, когато стане”, допълва още Николина.  За да е бистър цветът на зелето, тя слага на бидон и по два лимона. Казва, че може да се добави и кочан суха царевица, който също запазвал цвета им. Клиентите на Николина обожават зелева салата, сърми и зеле с различни видове месо. Затова е и най-търсената стока в магазина й и струва 1,70 лв/кг.

В навечерието на Никулден бургазлийката, с която ви запознахме в сайта, ще приготви любимите на близките й пълнен шаран, паниран хек и печена скумрия.