Да се въведе промяна в Наредбата за платеното и безплатно паркиране, предлага общественият посредник на Бургас Тодор Стамболиев. Той е получил жалба от бургазлия, който обаче живее в София.

Мъжът има жилище тук, което ползва през лятото. Оказало се, че апартаментът му попада в обхвата на новата Зелена зона. Поискал да получи разрешение – стикер, да ползва паркомясто пред блока, без да изпраща текстови съобщения, но му било отказано, защото постоянният му адрес е в град София.

„Предполагам ще се съгласите, че собственик на имот, който заплаща данък и такса смет за същия не бива да бъде поставен в различно положение от този, който живее постоянно тук. Несправедливо е на всеки час да пускаш SMS и да плащаш значителна сума, за да може автомобилът ти да домува пред блока, в който живееш“, коментира Стамболиев.

Той уточнява, че за да се избегнат злоупотреби, предлага промяната да е само за собствениците на имоти, чието предназначение е жилище.

„Предложението ми е  да се въведе нова алинея към досегашният чл. 13, в която да бъде въведена валидност на абонаментен стикер за срок от 1, 2 до 3 месец“, обяснява омбудсманът.

Възможност за закупуване на такъв стикер да бъде предоставена на лица, притежаващи недвижим имот-жилище в град Бургас, чийто постоянен адрес не е в Общината, но имота им попада в някоя от платените зони за паркиране.

„Справедливо е гражданите, които притежават в собственост имоти, попадащи в т.нар. „синя“ или „зелена зона“, да могат да заплатят такса за зоната за паркиране, в близост до техните жилища“, е мнението на обществения посредник.