Той е на четвърт век и още на 19 години преживява толкова, колкото други хора не могат цял живот. Румен Ангелов е роден и израснал в Бургас. Завършва средното си образование в Гимназия за романски езици „Георги С. Раковски“ с профил френски език. Веднага след абитуриенския си бал пристига в Лондон, за да изучава финанси. Откровено казва, че животът зад граница е най-разтърсващото му преживяване. Озовава се сам в Обединеното кралство, където започва буквално от нулата.

„Първата година за мен беше доста стресираща. Хората там са по-студени, а и климатът оказва едно доста особено влияние върху човек, който е свикнал на по-топло. Трябваше ми време, за да създам нови контакти, нов начин на мислене. Цялото ми образование бе на английски език и включваше специфични професионални термини, които не бях изучавал в стандартните курсове по английски език”, разказва за миналото си пред Gramofona.com 25-годишният бургазлия.

Ангелов допълва, че студентският му живот е бил на светлинни години от този на масовия български студент. Докато родните колежани щракали с пръсти по купони, той буквално не е двигал глава от учебниците.

Академичното натоварване и носталгията по дома са били голямото предизвикателство за младия мъж. Спортното му минало обаче успява да го извади от депресивните състояния, в които негови колеги попадали редовно. „Когато бях на общежитие виждах как много хора не издържат на натоварванията, плачеха, имало е дори опити за самоубийства”, разказва Румен Ангелов.

От живота си в Лондон се завръща обогатен с опит, затова как се живее навън. „Научих да се оценявам неща, които тук приемаме за даденост, а някои хора там ги нямат. Научих се да не мърморя затова какви проблеми имаме тук. Не останах в чужбина, защото считам, че един човек може да бъде наистина успешен като остави своя отпечатък в собствената си държава”, убеден е Румен.

Бакалавърската си степен получава в университет Кингстън със специалност „Финансова икономика”. Дипломиран магистър е и по специалност „Финанси и банков сектор” в университет „Куин Мери”. В момента учи в УНСС и е на път да придобие образователната и научната степен доктор.

„Темата на моята дисертация, която подготвям е контрол в сливанията и поглъщанията в банковия сектор. Това е една доста интересна тематика. Изготвям метод, който да измерва конкуренцията в банковия сектор. Точно в тази насока искам да е научният ми принос. Това е доста нова тематика в България и ние все още нямаме толкова много банкови сделки. Самият аз се опитвам да изляза от традиционните модели, които се използват за измерване от Комисията за защита на конкуренцията и БНБ”, обясни Румен Ангелов.

Към днешна дата животът му се разпокъсва между столицата и родния град, защото той е и най-младият общински съветник в местния парламент. Казва, че за две години и половина вече е натрупал доста опит като политик и се чувства удовлетворен от работата си. Счита, че политиката е маратон, в който не са важни малките стъпки, а крайната цел. Ангелов е готов с няколко важни идеи, свързани с промяната на Бургас, но за тях ще научим на по-късен етап.

Бъдещият доктор на науките не може без активния спорт. 9 години от живота си е отделил на леката атлетика. На този етап бургазлията не се състезава професионално, но продължава да поддържа тялото си. През зимата обожава да кара ски. За първи път се качва на тях едва 3-годишен.

Това, което си пожелава е да надмине родителите си, които определя като много амбициозни. „Благодаря им за напътствията и постоянната подкрепа. Смятам, че всички родители трябва да са такива. Те трябва да надградят основата и да учат своите деца да бъдат мотивирани и целеустремени”, обясни още общинският съветник.

Запазил е много добри приятелски отношения с някои от колегите, с които е учил в чужбина. Сред тях са хора от азиатските страни и Обединените арабски емирства.

„Ходил съм им на гости и те са идвали през летните месеци. Доста са очаровани от нивото на нощния живот тук, както и от плажовете”, допълва още Ангелов. Половинка до себе си на този етап няма, заради натоварения график и постоянните ангажименти. Слуша популярна клубна музика. Казва, че не се уморява и че човек трябва да се чувства полезен за себе си, да се развива с желание, за да бъде физически и психически млад и здрав.

Снимки: Личен архив