Водният спасител Женя Райкова спаси 14-годишния бургазлия в най-опасното море от началото на сезона. Както Gramofona.com първи информира миналата седмица 19-годишната дама  извади от водата давещо се момче.

Женя е спасител на Централния плаж в Бургас и във фаталния ден е втора смяна. Напуска поста си, качва се на велосипеда си и тръгва към Немската гимназия, където завърши тази година.

Пътят на Женя минава покрай Северния плаж, в близост до ресторант „Фиеста“. Чува викове за помощ, обръща се и вижда четири момчета в морето, едното от което се дави.

„Оставих колелото, хвърлих раницата, събух си маратонките и се втурнах към водата с дрехите, за да не губя време.  През целия ден морето беше бурно, а флагът беше червен. Имаше мъртво вълнение, триметрови вълни, а отдолу беше пълно с дупки.

Женя с баща си Росен Райков, който също е спасител. 

Трудно стигнах до него, защото вълните ме връщаха. Момчето вече се бе предало, но все още беше в съзнание. Успокоих го, че съм спасител и че ще го изкарам на брега. Той се отпусна, успокои се и започнах да го извличам. Благодарих на Бог, че всичко мина и беше както трябва“, спомня си всичко пред Gramofona.com смелата Женя.

По време на инцидента на плажа е имало и други хора. Само един мъж обаче решава да помогне на давещото се момче, макар самият той да не можел да плува. „Когато го извадих, никой нищо не каза. Хората само гледаха отстрани“, спомня си още Женя.

Във водата е от първи клас. Тренира усилено до 8-ми в клуба „Започни да плуваш“ с треньор Тодор Костов. Приета е в Немската гимназия и от учене време за любимия спорт не остава. Женя има много медали по водно спасяване, веднъж е и републикански шампион на 200 метра свободен стил.

Лятото ще прекара на плажа като спасител. Бъдещите планове са да кандидатства в Национална спортна академия-кинезитерапия. От втората година на следването си възнамерява да учи за треньор по плуване.

За Женя спортът определено не е лесен.  Заради упоритостта си и детската мечта да стане спасител, е научила всички стилове. Най-обича свободното плуване.

„Всеки спорт дава дисциплина, отговорност и физическа подготовка, а плуването развива и тялото“, казва още бургазлийката. През свободното си време се среща с приятелите си, гледа филми, чете. Женя има двама братя и всички в голямото й семейство са плувци.