Бургаската отличничка от Природоматематическата гимназия Елена Гарова е очаквала да събере 97, а не 100 точки на външното оценяване по български език. Ученичката е единствената в областта, която събра максималния брой точки. „Изпитът по български език бе по-голямото предизвикателство и да си призная по математика очаквах повече отколкото по български език”, разказа пред Gramofona.com Елена. Допълни, че старателно е учила за изпита. Подготвяла се е само от материала, който изучавали в училище и не е посещавала частни уроци.

„Дължа част от успеха на госпожата по български език Ана Иванова, която наистина е много взискателна, дори строга”, казва още възпитаничката на Природоматематическата гимназия. Завършила е с пълно отличие пети, шести и седми клас. През миналата година грабва специална награда на Конкурс за есе, посветен на 45-годишнината на ПМГ „Акад. Н. Обрешков”, както и третото място на математическия турнир „Иван Салабашев” през декември. Отлично се представя и на две математически състезания, отново през изминалата година. За учебната 2016/2017 година има спечелена стипендия от фондация "1000 стипендии" за изобразително изкуство.

Oт малка Елена се опитва да пише разкази и приказки. Много обича да чете фантастика и приключенски романи. „Харесвам книгите на Карл Май и макар да не са толкова съвременни, за мен са увлекателни. Като малка четях Астрид Линдгрен”, казва още Елена. Една от любимите й книги е  Пипи Дългото Чорапче. Отскоро чете и харесва книгата на Анди Лейн-Младият Шерлот Холмс.

Хоби на Елена е да рисува. Посещавала е уроци по пеене. Миналото лято е участвала във Фестивал на руската песен където печели златен медал. Преди две години се изявява и в концерт, свирейки на цигулка. Тренирала е и фехтовка.

Вече е направила своя план за лятната ваканция. Отново ще плува и ходи на езда, ще излиза с приятели и ще ходи на лагери. Елена е решила да продължи образованието си в ПМГ „Акад. Никола Обрешков” с математика, английски и руски езици.

На този етап талантливата бургазлийка не е решила каква иска да бъде. „Харесвам професията учител и да работя с деца”, споделя момичето.

Впечатлена е от това, че много деца на нейната възраст четат книги и не се срамуват от това. „Някои обаче се отнасят към учението с пренебрежение. Когато брат ми завърши училище си дадох сметка, че образованието е важно. Ние учим интересни неща, такива, които могат да ни бъдат интересни и полезни.  Заслужава си човек да се старае, да учи и мисля, че е по-добре на тази възраст да инвестираме времето си в полезни неща”, признава още момичето. Елена няма любим предмет в училище, но казва, че всички са й интересни.

Родителите й произвеждат вече 27 години пощенски картички. Майка й Фани признава, че със съпруга й се грижат за ценностната система на децата си. „Талантът обаче си е дар от Бога!”, категорична е Фани Гарова. Семейството се гордее много и със сина си, Костадин Гаров, който е победител в Австралийското математическо състезание, носител на отличието Prize и Prudence Award и на наградата Peter O'Halloran. Тя се се отрежда само за перфектен резултат.